Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Experti zistili, že medzi Zemou a Mesiacom sa deje niečo zvláštne: Hrozí tento SCENÁR

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Mesiac a Zem okolo seba "tancujú" od prvého stvorenia Mesiaca pred 4,5 miliardami rokov, pravdepodobne pri zrážke medzi planétou Theia a Zemou. Obežné dráhy týchto dvoch telies sa však časom zmenili. Vedci zistili, že Mesiac sa od nás vzďaľuje.

Vďaka experimentu Lunar Laser Ranging máme presnú predstavu o tom, ako rýchlo sa Mesiac od nás v súčasnosti vzďaľuje. Misie Apollo v 60. a 70. rokoch minulého storočia umiestnili reflektory na povrch Mesiaca. Nasmerovaním laserov na reflektor a meraním času, ktorý je potrebný na odraz späť na Zem, vedci dokázali určiť vzdialenosť medzi týmito dvoma bodmi s presnosťou približne tri centimetre.

Opakované merania ukázali, že Mesiac sa od nás vzďaľuje rýchlosťou asi 3,8 centimetra za rok. "Postupom času sa počet a frekvencia úplných zatmení Slnka zníži. Asi o 600 miliónov rokov zažije Zem krásu a drámu úplného zatmenia Slnka naposledy," povedal v roku 2017 lunárny vedec z Goddard Space Flight Center NASA Richard Vondrak. Skutočnosť, že Mesiac v súčasnosti spôsobuje úplné zatmenie Slnka, je šťastná náhoda.

Slnko a Mesiac vyzerajú na oblohe približne rovnako veľké, pretože Slnko je asi 400-krát ďalej od Zeme ako Mesiac a má asi 400-krát väčší priemer. Pred štyrmi miliardami rokov, predtým, ako sa Mesiac dostal na súčasnú obežnú dráhu, sa na oblohe javil asi trikrát taký veľký než je teraz. Aj keď bude pokračovať vo vzďaľovaní sa od Zeme a bude sa na oblohe javiť stále menší a menší, nikdy sa neoslobodí z našej obežnej dráhy.

Viac o téme: VesmírMesiacNASASlnko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu