Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Austráliu poriadne trápi počasie! Búrky si vyžiadali deväť obetí, 80-tisíc domácností je bez elektriny

Najmenej deväť ľudí zomrelo v divokom počasí v austrálskych východných štátoch Queensland a Victoria
Najmenej deväť ľudí zomrelo v divokom počasí v austrálskych východných štátoch Queensland a Victoria (Zdroj: SITA/AP/Dave Hunt)

SYDNEY - Silné búrky, ktoré zasiahli východ Austrálie, si vyžiadali najmenej deväť obetí vrátane deväťročného dievčaťa. Približne 80 000 domácností ostalo bez elektriny, informovali v stredu miestne úrady. Informuje agentúra AFP.

Búrky, ktoré sprevádzal silný vietor a dážď, zasiahli štáty Victoria a Queensland. Austrálsky meteorologický úrad varoval, že pobrežné oblasti v Queenslande stále ohrozujú nebezpečné búrky, ktoré sprevádzajú záplavy, silné krupobitie a vietor.

archívne video

Nočné búrky dali Bratislavčanom poriadne zabrať: Blesky každú sekundu a silný lejak! (Zdroj: Tip čitateľa)

Queenslandská polícia uviedla, že dve ženy zahynuli v meste Gympie po tom, ako ich strhla voda. Traja ďalší ľudia sa utopili, keď sa s nimi prevrátila 39-metrová jachta do mora neďaleko mesta Brisbane. Policajti zároveň našli telo deväťročného dievčaťa, ktoré na predmestí Brisbane strhla voda. Ďalšiu 59-ročnú ženu zabil padajúci strom v meste Gold Coast.

24 tragických hodín

"Počasie nám pripravilo 24 tragických hodín," povedala komisárka queenslandskej polície Katarina Carrollová. Energetická spoločnosť Energex informovala, že pracuje na obnovení dodávky elektriny do viac než 80.000 domácností v tomto štáte.

"Akú silu mali tieto búrky? Dostatočnú na to, aby zlomili viacero betónových stĺpov, na ktorých je umiestnené vedenie vysokého napätia," uviedla spoločnosť na sociálnej sieti. V štáte Victoria zároveň v dôsledku záplav zahynula ďalšia žena, zatiaľ čo jedného muža zabil padajúci konár.

Viac o téme: ElektrinaPočasieObeteAustráliaBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu