Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šesť vecí, ktoré si nikdy neoblečte a nevezmite na túru: Tá posledná vás určite prekvapí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Pešia turistika môže byť napĺňajúcim zážitkom, ktorý prináša výhody pre fyzické aj duševné zdravie. Ale vyraziť do hôr nie je celkom ako ísť na iné typy prechádzok. Vyžaduje si to trochu viac plánovania vrátane oblečenia, ktoré by ste mali a nemali nosiť.

"Keď ste vonku, vaše oblečenie nie je len o móde, ale aj o funkčnosti, bezpečnosti a pohodlí. Správne rozhodnutia môžu znamenať rozdiel medzi nezabudnuteľnou túrou a túrou, na ktorú by ste najradšej zabudli," povedal osobný tréner a zakladateľ Garage Gym Pro Andrew White pre magazín Best Life. Podľa odborníkov existuje niekoľko typov oblečenia a doplnkov, ktoré by ste na túru nosiť určite nemali.

Šesť vecí, ktoré si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Bavlnené tričká

Bavlnené tričká, ktoré sú ľahké a vyrobené z prírodnej látky, sa môžu zdať ako ideálna základná vrstva vášho turistického oblečenia. Adrian Todd, outdoorový expert a zakladateľ turistickej webovej stránky Great Minds Think Hike, však dôrazne odporúča vyhnúť sa im a namiesto toho zvoliť rýchloschnúce látky vyrobené z nylonu, polyesteru alebo merino vlny"Bavlna má tendenciu zadržiavať vlhkosť, čo môže viesť k zvýšeniu hmotnosti, odieraniu a nepohodliu. Taktiež neposkytuje dostatočnú izoláciu, keď je mokrá, a trvá dlho, kým schne, čo môže byť v chladnejšom počasí nebezpečné," vysvetlil. Taktiež ak je vaše tričko voľné alebo vám úplne nesedí, môže to spôsobiť problémy s odieraním. Lepšie preto urobíte, ak zvolíte priliehavejšie kúsky.

Šesť vecí, ktoré si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Denimové džínsy

Turistika v džínsoch je ďalšou častou chybou, ktorú ľudia robia, keď vyrážajú do hôr. Lenže džínsy sú ťažké, obmedzujúce a tiež zadržiavajú vlhkosť. Vzhľadom na to, že sú vyrobené z bavlny, zle regulujú teplotu a môžu viesť k odieraniu. Namiesto toho si oblečte turistické nohavice, ktoré sú najčastejšie vyrobené zo zmesi nylon-spandex. Nylonové alebo polyesterové nohavice sú oveľa lepšou voľbou kvôli ich priedušnosti, odvodu vlhkosti a nižšej hmotnosti.

 Nepriedušné bundy do dažďa

Je rozumné pripraviť sa na dážď vždy, keď idete na túru, ale travel blogerka Yulia Safová varuje, že nesprávny typ bundy do dažďa môže byť horší ako nemať žiadnu bundu. "Aj keď je nevyhnutné zostať v suchu, niektoré bundy do dažďa zle dýchajú, čo môže spôsobiť, že sa pod nimi viac potíte, takže sa budete cítiť vlhko. Hľadajte bundy, ktoré sú nepremokavé aj priedušné, takže zostanete v suchu aj pred dažďom a potom." 

Šesť vecí, ktoré si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Nevhodná obuv

Keď idete na túru, najdôležitejšia voľba sa týka vašej obuvi. Rozhodne sa vyhnite sandálom, šľapkám alebo topánkam so zlou trakciou, čo môže zahŕňať aj tenisky. Obujte si pevnú, podpornú turistickú alebo trailovú obuv, ktorá ochráni vaše nohy a poskytne vám skvelý komfort na cestách. Vďaka správne zvoleným topánkam môžete predísť zraneniam na túre vrátane pľuzgierov, vyvrtnutých členkov a pádov. Pri kúpe topánok si ich vždy skúšajte s ponožkami, ktoré plánujete nosiť počas túr, aby ste zaistili dostatok miesta na pohyb prstov, ale nie toľko, aby sa vám noha kĺzala.

Šesť vecí, ktoré si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Zle sediaca alebo nepodporujúca spodná bielizeň

Mnoho ľudí pri výbere turistického oblečenia zanedbáva základ a nosia nevhodnú spodnú bielizeň, ktorá im nesedí. Zvoľte takú, ktorá poskytuje primeranú podporu a priedušnosť.

Šperky

Nosenie šperkov na túry môže byť podľa odborníkov nebezpečné. "Na túru nie je najlepšie nosiť všetky svoje ozdobné šperky," uviedol Todd s tým, že náhrdelníky a náušnice môžu byť obzvlášť katastrofálne. "Dlhé náhrdelníky sa môžu ľahko zachytiť v kríkoch, konároch stromov a iných rastlinách, ak je chodník trochu zarastený. Zostaňte v bezpečí a nechajte šperky doma." 

Viac o téme: OblečenieTuristaTuristikaTúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu