Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odborníci upozorňujú na chybu, ktorú robia mnohí turisti: Prestaňte s ňou, môžete niekomu ublížiť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Pokiaľ obľubujete turistiku, pravdepodobne ste si už pri niektorých horských vrcholoch všimli hromady kameňov, ktoré sú známe ako malé mohyly. Nájdete ich už aj na Slovensku. Ak ste sa niekedy zamýšľali nad tým, prečo sú tam a na čo slúžia, máme pre vás odpoveď.

Výhľad z horských vrcholov stojí za každú námahu. Nielenže sa vám obvykle naskytne krásna scenéria, no možno zahliadnete aj hromady kameňov pri chodníkoch. Ide o takzvané mohyly. Ich účelom je ukázať turistom cestu. Mohyly okrem toho môžu podporiť pocit komunity medzi tými, ktorí kráčajú rovnakou cestou. Služba národných parkov USA však naznačuje, že môžu zároveň zmiasť tých, ktorí oblasť nepoznajú a často preto zídu na zlú cestu. 

Odborníci upozorňujú na chybu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Iní ale presvedčivo argumentujú, že tieto skalné pyramídy sú pre turistov prospešné a pomáhajú im držať ten správny smer či nevstúpiť do chránenej oblasti. Výskyt nepovolených mohýl sa však v Spojených štátoch natoľko zvýšil, že tamojší odborníci upozornili na zmätenosť turistov. Odporúčajú preto, aby sa ľudia radšej spoľahli na GPS a mapy. 

Odborníci upozorňujú na chybu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Čo by ste teda mali robiť, ak uvidíte skalnú mohylu? Najlepšie vraj urobíte, ak ich necháte tak a nebudete do nich zasahovať alebo nebodaj budovať ďalšie. Skaly určite neodhadzujte; nikdy neviete, koho môže z kopca padajúci kameň zasiahnuť. Predpokladá sa, že s tradíciou stavania mohýl prišiel istý Waldron Bates, hlavný autor mapy ostrovných chodníkov vydanej v roku 1896. Venoval sa údržbe turistických chodníkov a napísal príručku na stanovenie noriem.

Viac o téme: TuristaTúraMohyla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu