Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

FOTO Bežcov počas tréningu šokoval nález len kúsok od Slovenska: Záhadu doteraz nikto nerozlúštil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Záhadný kovový hranol stál na brehu Visly v poľskom hlavnom meste. Rozmnožil sériu podobných objektov, ktoré sa v poslednej dobe objavili v Spojených štátoch a v Európe, uviedla agentúra AFP.

Ako prví si záhadný objekt všimli bežci počas ranného behu pozdĺž rieky. Krátko nato sa jeho fotky objavili na sociálnych sieťach a v miestnych médiách. "Rok 2020 neprestáva prekvapovať. Čo to môže byť?" povzdychol si server Natemat.pl.

Każda wycieczka nad Wisłę to niesamowita przygoda. Kiedy przekraczacie rzekę przez Most Świętokrzyski, na prawym brzegu...

Posted by Dzielnica Wisła on Wednesday, 9 December 2020

Útvar podobajúci sa objektu z púšte v americkom štáte Utah stojí pri jednom z varšavských mostov na pravom brehu Visly, uviedla televízia TVN 24. "Každý výlet nad Vislou je neobyčajné dobrodružstvo. Pri prekročení rieky cez most Świętokrzyski sa na pravom brehu pláže objavila netypická inštalácia. Ak tu aktívne trávite čas, nemôžete si ju nevšimnúť," odcitovala stanica zmienku zo sociálnej siete. Podľa televízneho reportéra objekt tvoria kovové dosky spojené v trojuholníkovom priereze a čiastočne je zapustený v zemi. "Nie je to naša iniciatíva. Nemôžeme na ňu nijako reagovať, pretože stojí na pozemku, ktorý patrí povodiu Visly. Najpravdepodobnejším dôvodom ale je, že ide o akciu zdola," odkázala hovorkyňa radnice Karolina Galecki. 

VIDEO Na svete sa objavujú a miznú záhadné objekty, dva zaznamenali aj v Európe

Hovorca povodia Sergiusz Kieruzel sa o záležitosti dozvedel z televízie a následne potvrdil, že ide o vopred neohlásenú čiernu stavbu, ktorá stojí na mieste, kde nemá čo robiť. Bude musieť byť odstránená, pretože "ohrozuje bezpečnosť".

Podobný objekt bol prvýkrát zaznamenaný 18. novembra v americkom Utahu posádkou vrtuľníka pri sčítaní oviec tlstorohých. Neskôr zmizol. Nález a špekulácie, odkiaľ sa predmet vzal, vzbudil rozruch na sociálnych sieťach. Mnoho užívateľov sa domnieva, že ide o umeleckú inštaláciu, podľa iných však mohli predmet umiestniť do púšte návštevníci z vesmíru. 

Obdobný monolit sa medzičasom vyskytol aj v horách Kalifornie, na kopci v severnom Rumunsku, na pláži ostrova Wight v južnom Anglicku aj v Holandsku. "Je zaujímavé, že to nie sú totožné stavby. Vyzerajú podobne, ale zakaždým je to iný exemplár," poznamenal Natemat. 

Viac o téme: HranolZáhadaPoľskoVaršavaMonolit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu