Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Leto sa blíži: Na trh uviedli extrémnu príchuť zmrzliny, ľudia sa po nej idú zblázniť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PARÍŽ - Dvaja francúzski farmári prišli s revolučným gastronomickým výtvorom, ktorý bude výzvou aj pre tých najdobrodružnejších gurmánov - zmrzlinou s príchuťou bravčového bôčika, ku ktorej ich inšpirovala tradičná francúzska nátierka rillette. Patrice Riauté s manželkou Catherine z Parcé-sur-Sarthe v severozápadnom Francúzsku tvrdia, že ich nová galská zmrzlina rillette je už teraz hitom medzi miestnymi obyvateľmi a napríklad jedáleň miestnej školy si objednala 500 porcií tejto ružovej mrazenej pochúťky, napísal denník The Daily Telegraph.

Inšpektori boli zhrození: Hnilé mäso, plesnivá ryža či éčkové punčové rezy v našich regáloch

Farmársky pár pôvodne vymyslel nezvyklú príchuť zmrzliny ako malý žartík na lokálny festival Printemps des Rillettes (jar s rillettes), ktorý sa každoročne organizuje na počesť miestnej špeciality, ktorá pripomína paštétu, a pravidelne sa počas neho vyhlasujú najlepšie produkty.

"Pozreli sme sa na pravidlá súťaže a povedali sme si: 'A prečo nie zmrzlina s príchuťou rillette?'" tvrdí pán Riauté.

Pre novátorský prístup ale mali ešte jeden, dosť naliehavejší dôvod. Na francúzskych mliečnych farmárov v posledných rokoch ťažko doľahla mliečna kríza, ktorá znížila ich príjmy zo surového mlieka. A preto sa manželia rozhodli myslieť netradične a vytvoriť produkt, ktorý by im zvýšil zisky.

"Posledné tri alebo štyri roky nás naozaj veľmi trápi mliečna kríza. A teraz sme našli novú inšpiráciu, ako zhodnotiť svoju profesiu," povedal pán Riauté.

Leto sa blíži: Na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Ak mlieko spracujú na zmrzlinu, je zisk o viac ako tretinu vyšší, než keď pošlú mlieko distribútorovi. Pár teraz ponúka vyše 80 rôznych príchutí zmrzliny; tú s príchuťou rillette začal odoberať aj miestny supermarket a dve reštaurácie.

"Zdá sa, že to funguje," povedala pani Riautéová. "Ľuďom evidentne chutí, pretože je z nej výrazne cítiť rillette." Podľa jej manžela je zmrzlina veľmi ľahká. "Ľudia sú príjemne prekvapení. Síce najprv váhajú, či ju majú ochutnať, ale len čo to skúsia, okamžite im zachutí."

Zmrzlinu robia z rillette, cukru, vajec a mlieka, a najlepšie vraj chutí s aperitívom. Rillette sa tradične pripravuje z jemne nasekaného bôčika alebo tučnejšieho pliecka, ktoré sa pomaly varí v masti, než sa spracuje na pastu. Existujú tiež alternatívy pripravované z kačacieho či králičieho mäsa, z lososa alebo tuniaka.

Viac o téme: ZmrzlinaBravčový bôčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu