Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Prvý vodič v histórii, ktorý zahynul pri dopravnej nehode: Takto sa to stalo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN/PRAHA - Pred 120 rokmi, 12. februára 1898, sa britský obchodník Henry Lindfield stal prvým vodičom, ktorý zahynul pri dopravnej nehode. V osudný deň sa vydal so svojím osemnásťročným synom Bernardom z Londýna do Brightonu, kde sa narodil a kde tiež žil.

Drastická smrť po karnevale: Mladíci videli, ako ich kamaráta (†18) rozdrvila električka

V kopci ulice Russell Hill na území Veľkého Londýna stratil kvôli zlyhaniu bŕzd aj v dôsledku v tej dobe nepovolenej rýchlosti 30 kilometrov za hodinu nadvládu nad svojím automobilom a jazdu ukončil až náraz do stromu. Lindfieldova noha zostala zakliesnená medzi motorom a stromom a v nemocnici mu ju museli amputovať. Nasledujúci deň ale kvôli pooperačnému šoku Lindfield zomrel.

Lindfieldov syn, ktorý pri nehode vyletel z automobilu, zostal takmer nezranený. On, ale aj jeho brat a sestra sa stali sirotami, pretože ich matka zomrela päť rokov pred nehodou.

Prvou obeťou automobilového veku sa stala štyridsaťštyriročná Angličanka Bridget Driscollová, ktorú zrazil automobil idúci údajne "hroznou rýchlosťou 6,5 kilometra za hodinu" 17. augusta 1896. Matka dvoch detí zomrela na mieste na zranenia hlavy.

Vyšetrovanie nehody bolo uzavreté s tým, že išlo o "náhodnú smrť", a dvadsaťročný vodič nebol z ničoho obvinený. "Druhýkrát sa už niečo také, dúfajme, nestane," povedal šokovaný vyšetrovateľ tejto nehody.

Jeho zbožné prianie sa ale nesplnilo. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ročne zomiera na cestách vyše 1,2 milióna ľudí.

Viac o téme: NehodaAutoHenry Lindfield
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu