Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Alžbeta II. po 65 rokoch prehovorila o najhorších chvíľach svojej korunovácie: Toto bol des

Kráľovná Alžbeta II.
Kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Ešte po takmer 65 rokoch má kráľovná Alžbeta II. v živej pamäti nepríjemný zážitok zo svojej korunovácie. Britská panovníčka (91) vo vzácnom rozhovore nakrútenom pre potreby dokumentu, ktorý stanica BBC odvysiela v nedeľu, označila cestu zlatým kočom z Buckinghamského paláca na svoju korunováciu do Westminsterského opátstva a späť za "strašnú".

ŠKANDÁL na vianočnom obede u kráľovnej: Nechutná urážka Harryho snúbenice!

Bohato zdobený koč z 18. storočia, v ktorom 2. júna 1953 strávila niekoľko hodín, je podľa panovníčky odpružený len koženými remeňmi. "Nebolo to príliš pohodlné," posťažovala sa kráľovná v ojedinelom rozhovore.

Ani viac ako dva kilogramy ťažká koruna svätého Eduarda, ktorú mala na hlave počas slávnostnej ceremónie, vtedy dvadsaťpäťročnej panovníčke podľa jej terajších slov na pohodlí príliš nepridala. "Koruny majú svoje nevýhody, ale inak sú celkom dôležitými predmetmi," uviedla.

Vzácny rozhovor, ktorý Alžbeta II. poskytla, sa bude vysielať na stanici BBC One v rámci dokumentu s prostým názvom Korunovácie v nedeľu o 21:00 SEČ. Diváci ho budú môcť zároveň zhliadnuť tiež v Spojených štátoch. BBC v predstihu zverejnila niektoré jeho pasáže.

Panovníčka v dokumente podľa nich prehovorí aj o korunovácii svojho otca Juraja VI., ktorej sa zúčastnila v roku 1937 ako jedenásťročná princezná. "Videla som jednu korunováciu a bola som príjemcom inej, čo je celkom pozoruhodné," uviedla Alžbeta II.

Viac o téme: KráľovnáAlžbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu