Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Alžbeta II. prezradila tajomstvo o kráľovských klenotoch: Toto s nimi spravili počas vojny

Alžbeta II.
Alžbeta II. (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Časť britských korunovačných šperkov bola počas vojny zahrabaná v krabici od sušienok. Vyplýva to z dokumentu BBC, v ktorom britská kráľovná Alžbeta II. spomínala na korunováciu. S touto otázkou boli spojené aj niektoré nepríjemnosti.

Alžbeta II. po 65 rokoch prehovorila o najhorších chvíľach svojej korunovácie: Toto bol des

V dokumente The Coronation (Korunovácia), ktorý BBC odvysielala v nedeľu večer, zaznela okrem iného informácia, že cenné drahokamy, ktoré sú súčasťou britských korunovačných klenotov, prečkali 2. svetovú vojnu zahrabané v dóze od keksov na zámku Windsor. Alžbetin otec, kráľ Juraj VI., nechal drahé kamene schovať pred nacistami. Svoju dcéru ale do tajomstva nezasvätil. Medzi zakopaným cennosťami bol aj takzvaný rubín Čierneho princa, ktorý je súčasťou Britskej imperiálnej koruny. Tú kráľovná nosí napríklad na ustanovujúcich schôdzach britského parlamentu.

Teraz 91-ročná panovníčka spravidla neposkytuje žiadne rozhovory. Pre BBC One ale urobila výnimku pri príležitosti 65. výročia svojej korunovácie. So suchým britským humorom spomínala aj na korunovačnú ceremóniu a s ňou spojené nepríjemnosti. Napríklad dlhá jazda v pozlátenom kočiari k Westminsterskému opátstva vraj "nebola práve pohodlná", pretože prakticky sedela na pružinách potiahnutých kožou.

Nepohodlná bola aj ťažká koruna, prezradila kráľovná, ktorá mala pri interview na sebe modré šaty a pôsobila veľmi sústredene. S korunou na hlave sa vraj človek nemôže pozrieť dole a čítať si text prejavu. "Inak si človek môže zlomiť väz a koruna spadne dole," dodala Alžbeta s úsmevom.

Dnešná britská panovníčka sa stala 6. februára 1952 nástupkyňou svojho otca Juraja VI., ktorý zomrel v iba 56 rokoch. Veľkolepá slávnostná korunovácia sa však v Londýne konala až 2. júna 1953.

Dokument ďalej odhalil napríklad skutočnosť, že väčšine chlapcov v kostolnom zbore z rozrušenia zlyhával hlas a jedno zo šiestich dievčat, ktoré niesli Alžbetinu vlečku, skoro omdlelo. Súčasťou korunovačného ceremoniálu je pomazanie. Dekan opátstva John Hall v dokumente prezradil, že použitý olej bol vyrobený na základe receptúry používanej v 17. storočí. Vtedy pozostával zo sezamových semienok a olivového oleja a bol prevoňaný ružami, kvetmi pomarančovníka, jazmínu, ambrou, pižmom a esenciou z (pachových žliaz) cibetky.

Viac o téme: VojnaKorunováciaKlenotyAlžbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu