Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tajomstvo odhalené po 37 rokoch: Kráľovná Alžbeta II. prežila pokus o atentát

Kráľovná Alžbeta II. Zobraziť galériu (2)
Kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: TASR/AP/Alastair Grant)

WELLINGTON - Britská kráľovná Alžbeta II. prežila v 80. rokoch pri svojej oficiálnej návšteve Nového Zélandu pokus o atentát. Z pušky na ňu počas kráľovského sprievodu vystrelil mladý Novozélanďan. Vyplýva to z novo odtajnených dokumentov novozélandských bezpečnostných zložiek, napísal spravodajský sever BBC.

Alžbeta II. po 65 rokoch prehovorila o najhorších chvíľach svojej korunovácie: Toto bol des

Sedemnásťročný Christopher Lewis v októbri 1981 na kráľovnú vystrelil z pušky, keď vystupovala z automobilu pri návšteve mesta Dunedin na juhu krajiny. Podľa odtajnených dokumentov bol útok neúspešný, pretože muž nemal pre streľbu vhodnú pozíciu, ani dostatočne výkonnú zbraň vzhľadom na vzdialenosť, z akej strieľal.

Tajomstvo odhalené po 37
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Novozélandské úrady incident zatajili údajne zo strachu, že kráľovská rodina svoje návštevy do krajiny zruší. Polícia vtedy uviedla, že zvuk podobný výstrelu bol zrejme spôsobený padajúcou dopravnou značkou. Mladíka krátko po útoku zadržali a za nedovolené držanie a nakladanie so zbraňou si odsedel tri roky za mrežami. Spolu s ním zatkla polícia ďalších dvoch mužov.

V 90. rokoch čelil Lewis obvineniu z brutálnej vraždy ženy a únosu dieťaťa. V predbežnej väzbe následne spáchal samovraždu.

Viac o téme: AtentátAlžbeta II.Nový Zéland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu