Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Čo hovorí moč o vašom zdraví? Takúto farbu by mal a nemal mať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Farba moču môže veľa prezradiť o správnosti nášho pitného režimu či zložení jedálnička. Jeho zafarbenie dokáže signalizovať aj zdravotné problémy v tele a včas na ne upozorniť. Doktor Dawn Harper vo svojej štúdii popísal najčastejšie problémy, ktoré sa spájajú so špecifickými odtieňmi tejto telesnej tekutiny.

Problematika zafarbenia moču sa najčastejšie spája s pitným režimom, užívaním liekov a stravovaním. Harper v relácii Embarrassing Bodies, ktorú vysiela britská televízia Channel 4, upozornil, že farba moču môže byť aj symptómom niektorých ochorení. Preto by sme akékoľvek zmeny nemali podceňovať a trošku viac sa sledovať. Pokiaľ má náš moč farbu šumivého vína, je to v poriadku.

TMAVÝ MOČ

Je prejavom toho, že sme dehydrovaní. O pitnom režime sa toho popísalo už veľa. V množstve názorov je však ukrytých aj mnoho poloprávd. Príjem tekutín by mal byť vždy závislý od toho, ako sme fyzicky aktívni. Rozhodujúca je aj teplota vzduchu a podiel vody v jedle, ktoré denne prijímame, ako napr. v polievke, ovocí a zelenine. Ak si svoj pitný režim strážite a napriek tomu je moč tmavý, môže to signalizovať ochorenie pečene. 

Čo hovorí moč o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

BEZFAREBNÝ MOČ

Naopak znamená, že pijete príliš veľa. Dávajte si pozor na preťaženie obličiek, ktoré môže skončiť záchvatom. Nemôžete piť toľko ako ľudia, ktorí bežia maratón alebo sú veľmi fyzicky zaťažení. Práve farba tejto telesnej tekutiny nám môže správne naznačiť, či pijeme veľa alebo málo.

HNEDÝ MOČ

Je najčastejšie spájaný s užívaním antibiotík. Tento farebný odtieň býva najsilnejší najmä na konci ich užívania. Pokiaľ však žiadne antibiotiká neužívate a moč je stále zafarbený na hnedo, signalizuje prítomnosť žlčníkových kameňov vo vašom tele. Tento príznak býva často sprevádzaný aj bledou stolicou.

SVETLÝ MOČ

Nemusí vás vôbec znepokojovať. Zvyčajne súvisí s užívaním vitamínov, najmä s vitamínom B.

Čo hovorí moč o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

ČERVENÝ MOČ

Úzko súvisí s konzumáciou červenej repy, čučoriedok a rebarbory. Ak radi jete mrkvu, jeho zafarbenie viac pripomína oranžovú farbu. Pokiaľ sa však týmto potravinám vyhýbate, môže ísť o krv v moči. Tá je signálom infekcie močových ciest alebo aj rakoviny.

ZELENÝ MOČ

Ten mávajú ľudia, ktorí si doprajú veľa špargle, prípadne užívajú antidepresíva. Tie sú často príčinou aj jeho modrastého nádychu. 

KALNÝ (ZAMÚTENÝ) MOČ

Signalizuje zvýšené proteíny v moči alebo infekciu. Pri takomto zafarbení by ste sa určite mali nechať vyšetriť. 

Čo hovorí moč o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

SPENENÝ MOČ

Ten máme vždy, keď ho príliš dlho zadržujeme v tele. Ak je však moč penivý aj bez toho, opäť to môže súvisieť s proteínmi. Vaše obličky ich zrejme nefiltrujú dostatočne. Tiež by ste to nemali podceňovať.

Harper upozornil naj a to, že močenie má byť vždy bezbolestné. Pokiaľ cítite pichanie, prípadne iné bolesti, mali by ste hneď vyhľadať lekára. Príčinou môže byť zápal močových ciest, ale aj iné choroby. "Chlamýdie a kvapavka veľmi často nemajú žiadne príznaky, ale už som sa stretol s prípadmi, že spôsobili bolesť pri močení. Preto takéto bolesti nepodceňujte," hovorí. Dôležitý je podľa neho aj pach. "Vôňa hrušky môže byť napríklad znakom nediagnostikovanej cukrovky typu 1," dodáva odborník. 

Harper zároveň radí všetkým, ktorí majú problém ustrážiť si svoj pitný režim. 

1) Na začiatku dňa naplňte fľašu vodou a vezmite si ju so sebou. Mnohí z nás pijú radšej vodu, ktorá je ochutená, čo nie je dobré. Preto si skúste do fľaše pridať plátky citróna alebo limetky na zlepšenie chuti. 

Čo hovorí moč o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

2) Pite počas jedla. Je to mýtus, že tekutiny prijímané s jedlom spomaľujú jeho trávenie a zbytočne riedia živiny.

Čo hovorí moč o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

3) Ak máte radi kávu alebo čaj, doprajte si oboje. Hoci majú diuretický účinok, stále zanechávajú v tele potrebné tekutiny. 

4) Ľudia neradi pijú večer, pretože sa obávajú, že ich behanie na toaletu bude v noci rušiť. Doktor na základe skúseností pacientov tvrdí, že pokiaľ pijete do 18.00 hod., môžete sa tešiť na pokojnú noc. 

Viac o téme: MočPitie vody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu