Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO V Izraeli si sľubujú veľké veci: Plánujú vzkriesiť unikátny rímsky chrám

Izrael plánuje chrám zreštaurovať. Zobraziť galériu (2)
Izrael plánuje chrám zreštaurovať. (Zdroj: Youtube/Reuters)

JERUZALEM - V Izraeli začali s reštauračnými prácami v objekte niekdajšieho rímskeho chrámu, ktorý stával v stredomorskej Caesareji. Archeológovia našli na morskom brehu pozostatky vstupného komplexu, ktorý viedol z prístavu do mesta a ktorý nechal pred 2000 rokmi vybudovať kráľ Herodes. Pri vykopávkach sa okrem iného našli základy oltára, ktorý stával v chráme vybudovanom na počesť cisára Augusta a bohyne Romy, informoval denník Haarec.

Pri rímskom Koloseu naďabili na unikátny objav starý 2300 rokov

Stavbu, ktorá sa týčila na kopci nad prístavom, opísal historik Josephus Flavius. Bola viditeľná z diaľky a slúžila ako orientačný bod lodným posádkam.

Izrael vyčlenil na obnovu pamiatky 27 miliónov dolárov (takmer 25 miliónov eur) a očakáva, že chrám priláka nových turistov. Na mieste už stoja lešenia, bola odstránená suť a vykonáva sa prieskum.

Na mieste niekdajšieho chrámu neskôr postavili byzantský kostol a ešte po ňom tam kostol vystavali križiaci. Súčasný prieskum odhalil základy oltára, ktorý patril k pôvodnému chrámu. Flavius ​​vo svojej Židovskej vojne chrám pomerne podrobne opísal: "Na kopci oproti vstupu do prístavu bol chrám, preslávený svojou veľkosťou i krásou. Patrila k nemu gigantická socha Augusta, nemenej úžasná ako socha Dia na Olympe, podľa ktorej bola vytvorená. Bola tam tiež socha Romy, krásou sa rovnajúcej soche Hery v Argose."

FOTO V Izraeli si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Reuters)

Archeológovia zistili, že za oltárom boli dve priestranné sály otvorené k moru a klenby pod schodmi vedúcimi k oltáru. Schodisko a ďalšie objekty boli postavené podobne ako stavby v okolí Chrámovej hory v Jeruzaleme, teda ako architektúra taktiež pripisovaná Herodesovi.

O návštevu Caesareji je medzi turistami záujem už teraz - ročne do nej zavíta milión návštevníkov. Môžu tam zhliadnuť zvyšky akvaduktu a najstaršie dochované rímske divadlo v oblasti.

Nový projekt má z mesta urobiť po Jeruzaleme ďalšiu významnú archeologickú destináciu v Izraeli. Správa pamiatok si sľubuje, že by obnova chrámu mohla počet návštevníkov až strojnásobiť. Do konca tohto roka majú byť obnovené štyri klenby pri základoch chrámu. "Návštevníci budú môcť ochutnať niečo z atmosféry a porozumieť jadru stavby. S tým sa dnes pri archeologických náleziskách nestretnete," povedal Doron ben Ami zo správy pamiatok.

Medzi nálezmi, ktoré z miesta vyzdvihli, sa našlo niekoľko cenných predmetov, ku ktorým sa radí perleťová tabuľka s vyrytým obrázkom sedemramenného svietnika - menory.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu