Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pevnosť, ktorej hrozila skaza: Táto vec jej vyniesla nehynúcu slávu

Pevnosť Boyard Zobraziť galériu (2)
Pevnosť Boyard (Zdroj: profimedia.sk)

ILE D'AIX - Pevnosť Boyard, ktorá sa v tvare oválneho prstenca dvíha uprostred mora oproti francúzskemu atlantickému pobrežiu, preslávila po celom svete televízna hra. Obrazovka tak zachránila túto historickú pamiatku, ktorá pochádza z čias Napoleona, napísala agentúra AFP.

Stáročné tajomstvo srdca Bratislavy: Pod námestím našli tisíce ľudských kostí na FOTO

Každý rok utratí územný správny celok Charente-Maritime na západe Francúzska niekoľko sto tisíc eur na údržbu pevnosti, čo je kvapka v mori v porovnaní so ziskami z tejto hviezdnej budovy, ktoré vytvárajú turisti.

"Pevnosť Boyard je taká naša Eiffelova veža," usmieva sa Stéphane Villain, zástupca šéfa okresnej rady a predseda turistického odboru Charente-Maritime. "Prvá otázka, ktorú nám kladú všetci turisti, čo prídu, znie: 'Kde je pevnosť Boyard?'," hovorí. Každý rok sem zavítajú tisíce návštevníkov obdivujúcich strohú siluetu pevnosti, ktorá je dostupná len loďou alebo vrtuľníkom.

Rovnomenná súťaž, ktorá sa začala vysielať v roku 1990 a stále pokračuje, sa točí celá v pevnosti. Skupina súťažiacich prechádza rôznymi fyzickými skúškami, či je to zápas v bahne alebo skok na lane, rieši logické hádanky a rébusy, a tiež prekonáva strach z hadov, pavúkov, škorpiónov alebo neznáma číhajúceho v tme. To všetko preto, aby počas stanoveného časového limitu získala poklad.

Známa ústredná melódia Pevnosti Boyard

Súťažiaci sa zoznámia s obyvateľmi pevnosti od múdreho otca Fourasa, cez svalnatého obra, trpaslíkov, muža s tigrími hlavami aj krotiteľku skutočných tigrov strážiacich poklad.

Viac ako 25 rokov tento recept funguje a šíri sa do ďalších krajín. Zhruba 40 štátov (vrátane Slovenska - pozn. redakcie) už kúpilo koncept hry. Do pevnosti prichádzajú nielen s vlastnými tímami, ale aj s vlastnými moderátormi, vlastným predstaviteľom otca Fourasa a podobne. Pevnosť Boyard sa tak dočkala vlastnej verzie napríklad v Belgicku, Švajčiarsku, Libanone či v kanadskej frankofónnej provincii Québec.

"Tento rok sem znovu prídu natáčacie tímy zo Švédska, Maroka, Českej republiky a Slovenska. A prvýkrát tu budeme mať rumunský tím," povedal Eric Buron, produkčný riaditeľ Pevnosti Boyard.

Pevnosť, ktorej hrozila skaza:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Je isté, že sa Charente-Maritime veľmi starostlivo stará o svoju pevnosť, ktorá je na otvorenom mori zo všetkých strán vystavená vyčíňaniu živlov. Vo februári budovu poškodili tri búrky nasledujúce po sebe a zdvihnuté more spôsobilo prasklinu v stene, ktorá sa oddelila od vnútorného nádvoria pevnosti.

Budova už nie je najmladšia - začala sa stavať v roku 1803 na príkaz Napoleona prvého a dokončená bola v roku 1857. Pôvodne bola určená na ochranu zbrojnice v Rocheforte pred anglickými výpadmi a pevnosť strážila posádka čítajúca 250 vojakov. Neskôr sa premenila na väzenie.

Pamätáte si ešte na účinkovanie Slováko v Pevnosti Boyard?

V roku 1913 prestala byť pevnosť súčasťou vojenského majetku a nepoužívala sa až do roku 1950, kedy ju zapísali na zoznam historických pamiatok. Aj potom ale ležala ľadom, než ju v roku 1962 v aukcii kúpil istý belgický zubár. Ten ju v roku 1988 predal producentovi televíznych hier Jacquesovi Antoineaovi, ktorému sa už v hlave rysoval nový koncept súťaže.

Nasledujúci rok bola pevnosť predaná za symbolický frank departementu Charente-Maritime, aby sa postaral o všetku obnovu a údržbu stavby. Predovšetkým bolo nutné spevniť betónové steny a vymurovať chýbajúce medzery po vydrolených kameňoch. Teraz je pevnosť opäť v stave, ktorý zodpovedá jej označeniu - pevná ako skala pod ňou.

Viac o téme: PevnosťFrancúzskoBoyard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu