Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pri rímskom Koloseu naďabili na unikátny objav starý 2300 rokov

Časť akvaduktu Zobraziť galériu (2)
Časť akvaduktu (Zdroj: abc.es)

RÍM - V centre talianskej metropoly objavili pri stavbe novej linky metra zvyšky zrejme najstaršieho rímskeho akvaduktu. Podľa talianskych archeológov, ktorých citoval španielsky denník ABC, ide o výnimočný objav. Okrem časti vodovodného potrubia starého vyše 2300 rokov sa pri stavbe rímskeho metra našla aj hrobka z doby železnej.

VIDEO Ruskí archeológovia natrafili na historický unikát: Tajná špionážna miestnosť pri Kremli

"Zvyšky akvaduktu boli objavené pri hĺbení šachty metra linky C, ktorej výstavba začala pred dvoma rokmi," uviedla archeologička Simona Morrettaová. Dodala, že výnimočný objav sa nachádza v hĺbke asi 20 metrov, len kúsok od slávneho Kolosea.

Podľa Morrettaovej i ďalších archeológov ide s najväčšou pravdepodobnosťou o akvadukt Aqua Appia, ktorý postavili v roku 312 pred Kristom. Tento najstarší rímsky akvadukt zásoboval obyvateľov Ríma asi 73.000 kubickými metrami vody denne. Bol postavený z kvádrov vulkanického pôvodu a v takmer celej svojej dĺžke 16,5 kilometra viedol z bezpečnostných dôvodov pod zemou. V 5. a 6. storočí ho využívali ako kanalizáciu.

Asi 32 metrov dlhá časť akvaduktu, ktorú objavili, bude teraz demontovaná a kúsok po kúsku vyzdvihnutá na povrch, aby mohla byť znovu spojená a vystavená pre verejnosť.

Pri rímskom Koloseu naďabili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: abc.es)

Okrem antického vodovodu teraz pri stavbe rímskeho metra našli aj hrobku z doby železnej v hĺbke asi 18 metrov. V nej bolo mnoho predmetov uložených do zeme spolu s nebožtíkom. Podľa denníka ABC sú medzi nimi aj zvyšky jedla, respektíve zvierat či hydiny, čo pomôže archeológom a historikom dokresliť obrázok o jedálničku starých Rimanov.

Počas stavby linky C už našli rad archeologických predmetov. Tie si mohli počas tohto víkendu pozrieť záujemcovia na novej stanici San Giovanni, kde vytvorili minimúzeum a ktorá má byť uvedená do prevádzky na jeseň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu