Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Archeológovia narazili v katakombách v Egypte na úžasný objav

Objav múmií v Egypte
Objav múmií v Egypte (Zdroj: profimedia.sk)

KÁHIRA - Egyptskí archeológovia objavili v guvernoráte Minja v strednom Egypte 17 múmií a niekoľko sarkofágov. Považujú to za bezprecedentný nález. S odkazom na správu egyptských úradov o tom informovala agentúra AFP.

Egyptskí vedci objavili niečo úžasné neďaleko ruín pyramídy

"Našli sme katakomby, v ktorých boli múmie," povedal vedúci egyptského archeologického tímu Salah Chúlí na tlačovej konferencii v púštnej oblasti Túna Al-Gabal, kde sa múmie našli a ktorá sa nachádza asi 200 kilometrov na juh od Káhiry. "Je to najväčšia nekropola v centrálnom Egypte," povedal Chúlí.

Riaditeľ káhirskej fakulty archeologických vykopávok Muhammad Hamza objav označil za "veľmi významný" a "bezprecedentný". Múmie podľa neho pochádzajú z grécko-rímskej éry, teda z obdobia medzi 3. storočím pred naším letopočtom a 3. storočím nášho letopočtu.

Archeológovia narazili v katakombách
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Egypt dúfa, že nové archeologické nálezy posilnia cestovný ruch. Od zvrhnutia niekdajšieho prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011 totiž turistika značne utrpela, predovšetkým kvôli násilnostiam. Cestovný ruch tvorí významnú časť egyptskej ekonomiky a ministerstvo cestovného ruchu v marci uviedlo, že počet návštevníkov by sa mohol v blízkom čase priblížiť počtu turistov pred povstaním.

Viac o téme: MúmiaEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu