Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Afganistane to majú so sexom ťažké: Peripetie mládeže v krajine, kde je téma tabu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

KÁBUL - "Nedokážem to bez viagry," šepká mladý Afganec do telefónu. Bojí sa, aby ho nepočul niekto z rodiny. Na druhom konci linky ho upokojuje profesionálne znejúci hlas: "Milý brat, netráp sa tým. Nie si sám. Pomôžeme ti tvoj problém vyriešiť." V konzervatívnom Afganistane je kultúrne nemysliteľné hovoriť verejne o sexuálnych problémoch, ktoré sú považované za perverzné. Mládež však dnes môže zveriť svoje obavy na linke pre mládež a obdržať rady, či už ide o problémy s erekciou alebo s homosexualitou, píše agentúra AFP.

On má 20, ona 50, sex vraj majú úžasný: FOTO bizarného páru, rodina ja z nich zhrozená

"Ak sa priateľa alebo rodiny spýtate, čo robiť pri impotencii, okamžite ste považovaný za nemorálneho alebo zženštilého," tvrdí asi dvadsaťročný mladík. "Táto služba je pre nás požehnaním," dodáva.

Horúca linka pre mládež bola vytvorená v roku 2012 s podporou Populačného fondu OSN (UNFPA). Pracuje v nej desiatka osôb v Kábule. Ide o mužov a ženy vyškolené sexuológom, ktorí denne odpovedajú na stovky telefonátov mladých Afgancov. Pomáhajú tiež radami nešťastne zamilovaným alebo tým, ktorí sú nútení k sobášu.

Porúch sexuálneho života sa však týka 70 percent všetkých telefonátov, hovorí riaditeľ tohto centra Abdulláh Šahíd. "Mladí sa nás pýtajú na všetko. Dievčatá sa zaujímajú o antikoncepciu, porušenie panenskej blany alebo ako pristupovať ku svadobnej noci," uvádza.

V Afganistane to majú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Afganská mládež, často označovaná ako generácia 11. septembra, pretože sa narodila po americkej intervencii, keď bol v roku 2001 zvrhnutý Taliban, je zmietaná medzi tradíciou a moderným životným štýlom. V krajine, ktorá ignoruje sexuálnu výchovu a sexuológov považuje za západný výmysel, je viac ako 60 percent obyvateľov mladších ako dvadsaťpäť rokov.

Sobáš je väčšinou jedinou možnosťou, ako ukojiť sexuálnu túžbu, pretože každá podoba vzťahov medzi opačnými pohlaviami je odsudzovaná. Mnoho mladých si však nemôže dovoliť finančne náročnú svadbu alebo bohaté veno.

Podľa niektorých expertov nie je bez súvislosti frustrácia vo veku búriacich sa hormónov na jednej strane s výbuchmi násilia, ktoré pravidelne otriasajú krajinou, na druhej strane. "Sexuálne problémy často vyvolávajú domáce násilie, polygamiu. Snažíme sa mladých mužov a ženy presviedčať, že riešenie vždy existuje a že nie sú sami," hovorí Šahíd.

Afganské ministerstvo zdravotníctva vlani otvorilo v Kábule niekoľko kliník pre mladých, ktorí sa tu môžu zverovať so svojimi problémami, vrátane sexuálnych, odborným poradcom. Navštevuje ich mnoho žien a táto koncepcia je úspešná. "Nebola som schopná hovoriť o svojich problémoch s matkou alebo sestrou. Tu môžem hovoriť otvorene," priznáva dvadsaťjedenročná Rajhana.

V Afganistane to majú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Horúce linky a kliniky okrem iného tiež varujú mladých ľudí pred nebezpečenstvom nechráneného pohlavného styku alebo pred zneužívaním viagry. Malá modrá pilulka, ktorej sa tu hovorí kobra, raketa alebo priateľ veľkých rodín, bola väčšine Afgancov pred americkou intervenciou neznáma. Odvtedy  sa stala takou populárnou, že sa o nej traduje, že ju Ústredná spravodajská služba (CIA) dávala za odmenu tým, ktorí jej pomáhali bojovať proti povstalcom.

Často sa objavuje téma homosexuality, ktorá je označovaná za úchylku a islam ju zakazuje. Pravidelne sa ľudia pýtajú, či sa dá homosexualita liečiť. "Raz nám volala žena zúfalá z toho, že sa jej partnerka vydala," spomína Abdulláh Šahíd, ktorý sa musí obmedziť na to, že volajúcim pomáha popremýšľať a kladie otázky, ako: Myslíš, že môžeš žiť v Afganistane ako lesba?

Zástupcovia ministerstva zdravotníctva nedávno na kábulskej univerzite začali kampaň týkajúcu sa týchto otázok, ale pobúrení študenti ich obvinili z podpory nemorálneho správania. "Pokúsili sme sa im vysvetliť, že tento program je v súlade s predpismi Koránu. Narazili sme však na stenu. Pre mnohých sú rozhovory o sexe len známkou nemorálneho prozelytizmu," uisťuje úradník ministerstva zdravotníctva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu