Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Taliban zaútočil v Kábule na armádne a policajné budovy: Najmenej 16 ľudí zahynulo

Najmenej traja ľudia zahynuli a 38 ďalších utrpelo zranenia. Zobraziť galériu (4)
Najmenej traja ľudia zahynuli a 38 ďalších utrpelo zranenia. (Zdroj: TASR/AP/Rahmat Gul)

KÁBUL - Najmenej 16 ľudí dnes zahynulo a desiatky ďalších utrpeli zranenia po tom, ako sa v afganskej metropole Kábul odpálili dvaja samovražední útočníci nasadení fundamentalistickým hnutím Taliban. Po jednom z útokov nasledovala prestrelka. Potvrdilo to popoludní ministerstvo zdravotníctva.

Atentátnici zaútočili v rozpätí 20-30 minút na objekty a zariadenia afganskej armády a polície. Prvý útočník odpálil svoje vozidlo naložené výbušninami pred vojenskou školou v západnej časti Kábulu a zranil 37 ľudí. Druhý sa odpálil neďaleko sídla afganskej tajnej služby vo východnej časti mesta, pričom utrpeli zranenia ďalší dvaja ľudia a prinajmenšom jedna osoba zahynula.

Taliban zaútočil v Kábule
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Rahmat Gul)

K zodpovednosti za tieto činy sa bezprostredne po nich prostredníctvom odkazu na Twitteri prihlásil hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid. Hovoril však o trojici bombových útokov. Miestna televízna stanica uviedla, že dvaja útočníci vnikli do vojenskej školy, tieto správy ale nepotvrdila afganská ani dánska armáda.

Taliban zaútočil v Kábule
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Rahmat Gul)

Agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula dva veľké útoky islamistov v Kábule od začiatku tohto roka. Džihádistická skupina Daeš podnikla začiatkom februára útok na Najvyšší súd v Kábule, pri ktorom zomrelo 20 a zranilo sa 40 osôb. Útok Talibanu na afganský parlament si v januári vyžiadal 30 obetí na životoch a viac než 70 zranených.

Taliban zaútočil v Kábule
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Rahmat Gul)

Taliban dobyl jeden z okresov provincie Baglán

Afganské militantné hnutie Taliban dobylo dnes okres Talá va Barfak v provincii Baglán na severovýchode Afganistanu. Obchodnú štvrť okresu začali militanti z Talibanu obliehať v utorok ráno. V následných bojoch zahynuli najmenej štyria príslušníci afganských bezpečnostných síl a niekoľko ďalších padlo do zajatia. Vládne posily sa do okresu nedostali, pretože všetky prístupové cesty zablokoval alebo ovládol Taliban, uviedol predstaviteľ provincie Baglán.

Za ovládnutie okresu militantmi z Talibanu je zodpovedný šéf miestnej polície, ktorý podľa provinčnej rady nezvládol situáciu. "Ak to bude takto pokračovať, stratíme aj okres Dóši a potom Baglán, hlavné mesto provincie," dodal jeden z členov provinčnej rady. Hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžahíd uviedol, že bojovníci hnutia zajali 13 príslušníkov polície, traja údajne zahynuli. Baglán patrí medzi najnepokojnejšie afganské provincie, pričom Taliban tam ovláda viacero okresov. Pred konfliktom medzi vládnymi silami a Talibanom odtiaľ utiekli tisíce ľudí.  

Viac o téme: Výbuchútok KábulAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu