Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Kanaďan má 24 manželiek a 146 detí: Dôvod? Nakázal mu to boh

Winston Blackmore a jeho ženy Zobraziť galériu (3)
Winston Blackmore a jeho ženy (Zdroj: SITA/AP)

CRANBROOK - Dva Kanaďania, bývalí náboženskí vodcovia sektárskej komunity, boli odsúdení najvyšším súdom v Britskej Kolumbii za polygamiu. Jeden z mužov mal 24 manželiek, s ktorými splodil 146 detí. Mnohoženstvo v Kanade zakázali pred 127 rokmi, výnos súdu vyvoláva otázky spojené s náboženskou slobodou zakotvenou v kanadskej ústave. Mužom hrozí trest až päť rokov väzenia, napísala dnes agentúra AP.

Štát sa tvári, že o ničom nevie: Arabi si berú Európanky za druhé a tretie manželky

Šesťdesiatjedenročný Winston Blackmore a päťdesiattriročný James Oler, ktorý pojal päť žien, zastávali post biskupov sekty Fundamentalistická cirkev Ježiša Krista Svätých neskorších dní (FLDS). Žili v izolovanej komunite v osade Bountiful na juhovýchode Britskej Kolumbie pri hraniciach so Spojenými štátmi. Blackmore bol zo sekty exkomunikovaný v roku 2002 a na jeho miesto nastúpil Oler.

Winston Blackmore
Zobraziť galériu (3)
Winston Blackmore  (Zdroj: SITA/AP)

FLDS sa odštiepila od mormónov, pretože sa vzdali mnohoženstva. Sekta má zhruba 10-tisíc priaznivcov v USA a v Kanade.

Blackmore nikdy nepopieral, že má viac manželiek. Obhajoval sa tým, že jeho náboženské presvedčenie mu káže uzatvárať "nebeské" sobáše. Jeho obhajca už skôr vyhlásil, že pokiaľ bude jeho klient uznaný vinným, napadne ústavnosť kanadských zákonov zakazujúcich polygamiu.

James Oler
Zobraziť galériu (3)
James Oler  (Zdroj: SITA/AP)

Vyšetrovanie oboch mužov začalo na začiatku 90. rokov. Akékoľvek pokusy dostať prípad pred súd pohoreli kvôli nedostatku právnej zrozumiteľnosti. V roku 2011 však potvrdil ústavnosť zákona proti polygamii najvyšší súd Britskej Kolumbie. Uviedol, že ide o rozumné obmedzenie náboženskej slobody.

Podľa právnych odborníkov prípad pravdepodobne skončí na kanadskom najvyššom súde, napísal server BBC.

Viac o téme: Polygamia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu