Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nahý chlapík robí kliky na kľúčových miestach Číny: Bizarné FOTO, ale dôvod je vážny

Ou Č'-chang pri svojej činnosti. Zobraziť galériu (4)
Ou Č'-chang pri svojej činnosti. (Zdroj: profimedia.sk)

PEKING - Čínsky umelec sa rozhodol upozorňovať na spoločenské problémy nevšedným spôsobom: fotografuje sa nahý na miestach, kde sa stalo nešťastie, konali sa protesty či kde vláda porušovala práva občanov, napísal denník South China Morning Post. Umelec Ou Č'-chang na každom takomto mieste urobí klik. V súčasnej dobe už má 700 snímok. Väčšina z nich je z Číny.

"Nerobím to, aby sa ľudia pozerali, ako robím kliky, ale aby som donútil spoločnosť sa zamyslieť," tvrdí štyridsaťšesťročný umelec. Snímky podľa denníka predstavujú posledných desať rokov čínskej histórie so zdôraznením "citlivých" udalostí, ktoré by komunistické úrady radšej zatajili. Na jednej fotografii z roku 2008 je Ou zachytený naproti budove podniku, ktorý ponúkal dojčenskú výživu s jedovatými látkami a je spojený s otravou 300.000 detí.
Nahý chlapík robí kliky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)
O tri roky neskôr sa umelec vyzliekol v dedine Wu-kchan v provincii Kuang-tung, kde sa ľudia vzbúrili proti úradníkom, ktorí im chceli skonfiškovať pozemky. Ukázal sa tiež napríklad v časti Hongkongu, kde v roku 2014 prebiehali protipekingské protesty, či v meste Tchien-ťin, kde séria chemických explózií vlani usmrtila 173 ľudí. Hoci čínske médiá o všetkých týchto prípadoch informovali, bolo to s cenzúrou, ktorá popierala akúkoľvek vinu úradov.
Nahý chlapík robí kliky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)
Nahý chlapík robí kliky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)
Umelec verí, že je dôležité, aby Číňania na tieto udalosti nezabúdali. Klik, ktorý Ou na každej fotografii robí, má podľa neho symbolizovať budovanie silnejšej spoločnosti. Prekvapivo zatiaľ nemal žiadne zásadnejšie potýčky s čínskymi úradmi, a dokonca sa mu podarilo niektoré snímky zverejniť na internete, napriek cenzúre. Svoje šťastie pripisuje tomu, že vládu otvorene nekritizuje. Ku každej fotografii len napíše, kde je vyfotená a s akým prípadom súvisí. Potom už vraj snímka hovorí sama.
Viac o téme: ČínaOu Č'-chang
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu