Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Európa v strachu: Prvý prípad nového vírusu, lekári sú zúfalí, takmer každý druhý nakazený umrie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MADRID - Po víruse zika prichádza ďalšia hrozba, v boji s ktorou sú lekári bezradní. Ide o krymsko-konžskú horúčku (CCHF), ktorá sa na ľudí prenáša z kliešťov a zvierat. Hoci zatiaľ ochorenie nedosiahlo epidemický rozmer, v prípade prepuknutia vírusovej hemoragickej horúčky by podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) obavy boli na mieste.

Úmrtnosť pri tejto zákernej chorobe je až 40-percentná. Na ľudí sa primárne prenáša z kliešťov a hospodárskych zvierat. K prenosu z človeka na človeka môže dôjsť po kontakte s krvou, sekrétmi alebo inými telesnými tekutinami nakazeného. Problémom však je, že k dispozícii nie je žiadna vakcína.

Odborníci prezradili, čo na Slovákov číha na toaletách: Pravda je horšia ako pohlavné choroby!

Vo svete sa začala šíriť panika po tom, ako na vírus v Španielsku zomrel prvý európsky pacient. Po jeho smrti zverejnilo španielske ministerstvo zdravotníctva správu o nebezpečnom víruse a ľudí sa zmocnili obavy. Pacient mal zomrieť po infikovaní kliešťom v provincii Cáceres na západe krajiny. Kliešť sa naňho prichytil po prechádzke regiónom Castilla-León. Odborníci v tejto súvislosti hovoria o prvom vážnom prípade v západnej Európe. Naposledy na vírus zomrel Brit, ktorý si chorobu v roku 2012 doniesol z Afganistanu. Išlo vtedy o prvý laboratórne potvrdený prípad vo Veľkej Británii a lekári si ešte v tom čase mysleli, že sa vírus prenáša výhradne krvou alebo telesnými tekutinami pri priamom kontakte s nakazeným.

Hrôzostrašné príznaky

Španielske ministerstvo vyzýva na zvýšené preventívne opatrenia a včasnú diagnostiku ochorenia v prípade podozrenia na hemoragickú horúčku. Viac prípadov CCHF však zatiaľ ministerstvo vylúčilo. Vírus sa vyskytuje najmä v Afrike, na Balkáne, Strednom východe a v niektorých ázijských krajinách.

Ochorenie sa prejavuje v podobe bolestí hlavy, chrbta, kĺbov, vysokých horúčok a bolesťami brucha v kombinácii s vracaním. Objavuje sa aj sčervenanie očí, tváre, krku a červené škvrny na podnebí. Pri postupujúcom ochorení sa vyskytujú aj ťažké podliatiny či silné krvácanie z nosa.

Európa v strachu: Prvý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: VírusKrymsko-konžská horúčka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu