Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci skúmali vírus, ktorý má väčšina z nás v tele: Pozor na škaredý sexuálny problém

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ŽENEVA - Vedci do sveta vypustili ďalšiu negatívnu správu. Nepríjemným ochorením, ktoré ľudia neraz neberú vážne a banalizujú, trpí stále viac ľudí. Podľa nedávnej správy uverejnenej v medicínskom žurnále Plos One sú vírusom infikované až dve tretiny ľudí mladších ako 50 rokov.

Vysoko infekčným vírusom herpes simplex 1 (HSV-1) trpí podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) 3,7 miliardy ľudí pod 50 rokov. Vírus, ktorým sa ľudia najčastejšie nakazia už v detstve, vyvoláva opary okolo úst. Mnohí ľudia však ani len netušia, že ho majú v tele.

Odborníci prezradili, čo na Slovákov číha na toaletách: Pravda je horšia ako pohlavné choroby!

Odborníkov však oveľa viac znepokojuje fakt, že došlo aj k nárastu prípadov typov vírusu spôsobujúceho genitálny herpes. Genitálnu infekciu má podľa odhadov až 140 miliónov ľudí. Väčšina nakazených pochádza z Ameriky, Európy a západného Pacifiku.

V rozvinutých krajinách došlo podľa štúdie zverejnenej v medicínskom magazíne Plos One k nárastu genitálneho herpesu a odborníci to vysvetľujú nižším počtom detských herpetických infekcií, ktoré spôsobujú na ústach opar. Tí, ktorí sa už najbežnejším herpetickým vírusom nakazili, sa zvyčajne vyhnú jeho genitálnej forme. Ďalším dôvodom je obľuba orálneho sexu, pri ktorom sa môže vírus z úst preniesť na pohlavné orgány.

Vírusu sa nikdy nezbavíte

Vírusový kmeň HSV-2, ktorý je príčinou genitálneho herpesu, má podľa štúdie až 417 miliónov ľudí vo veku od 17 do 49 rokov. Oba vírusy však môžu viesť k nebezpečným komplikáciám. HSV-1 môže predchádzať zápalu mozgu a HSV-2 prispieva k rýchlejšiemu nakazeniu vírusom HIV a jeho následnému šíreniu.

Herpetický vírus prechádza z kožných až do nervových buniek, kde sa usadí navždy. Tam môže odpočívať aj niekoľko rokov bez akýchkoľvek prejavov. Zároveň sa môže veľmi ľahko zobudiť a stať sa opäť aktívnym. Vedci čoraz hlasnejšie upozorňujú na potrebu vakcíny, ktorá by zabránila šíreniu herpetického vírusu.

Vedci skúmali vírus, ktorý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: VírusHerpes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu