Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Chcete vo svojej záhrade pekný zelený trávnik? S týmito radami to nebude žiadny problém!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

„Trávnik je samozrejmosťou nášho života, jeho úzkou súčasťou. Akýsi zelený člen rodiny,“ tvrdí Boris Horák, ktorý už roky vydáva veľmi úspešné knihy pre záhradkárov. Niektorí máme trávnik pri dome a spestruje nám jeho okolie, je súčasťou parkov a sadov, rastie na lúkach, na ihriskách, pokrýva plochy okolo panelákov – trávnik je prosto ozaj skoro všade. Uskutočňujú sa na ňom rôzne atraktívne športové podujatia. Jeho kvalita musí byť vhodná pre každý druh činnosti – krásny, pevný, odolný, pružný, hustý, zelený. Aby taký bol, vyžaduje si opateru, ktorou môžeme dosiahnuť všetky tieto nároky. Avšak starostlivosť o trávnik je veru poriadna veda.

Kniha TRÁVNIKY pre krásu, šport a relax je výnimočný autorský počin Ivana Valla – je to vôbec prvá pôvodná slovenská publikácia o trávnikoch určená pre širokú verejnosť. Doteraz u nás vyšli iba zahraničné preklady alebo originály v češtine.

Autor sa v knihe snaží prístupnou formou povedať, že trávnik nie je iba niečo zelené, čo treba stále kosiť, ale že je to živý organizmus skladajúci sa z množstva rastliniek, z ktorých každá žije svoj vlastný život.
Trávnik prijíma vodu, živiny, rastie pod zemou i nad zemou, reaguje na teplo, chlad, sucho, komunikuje s prostredím a aj s človekom, ktorý sa o ňu stará.

Kniha popisuje jednotlivé druhy tráv a ich vlastnosti, pôdy a substráty, ktoré sú základom pre život trávnika. Poskytuje návod, podľa ktorého bude vedieť trávnik správne založiť a úspešne ho pestovať – kosiť, hnojiť, zavlažovať, vykonávať ďalšie odborné úkony, ochrániť ho pred chorobami a škodcami, odstraňovať z neho nežiaduce buriny.

Popisuje ďalej mechanizmy na ošetrovanie trávnika, princípy ich funkcie a spôsoby použitia. Informatívne sa zmieňuje aj o trávnikoch top kvality – golfových a futbalových ihriskách.

Ako nám slúži trávnik?

Trávnik nám spríjemňuje prostredie, ale má aj mnoho iných dôležitých funkcií, ktoré si často ani neuvedomujeme. Veľmi dôležité sú aj tieto jeho funkcie:

Hygienická funkcia – zachytáva prach a exhaláty, tlmí hluk, produkuje kyslík a vlhkosť do vzduchu, znižuje teplotu, zlepšuje celkovú mikroklímu prostredia.

Estetická funkcia – vytvára svetlejšie plochy v krajine, ktoré v kontraste s tmavšími skupinami kríkov a stromov pôsobia príjemne na psychiku človeka. Zjemňuje kontúry a spája jednotlivé prvky záhradných kompozícií.

Rekreačná funkcia – zelená farba trávnika je pre prostredie človeka prirodzená, na ľudský organizmus pôsobí protistresovo a regeneračne. Vytvára prírodné rastlinné koberce vhodné na rekreačnú a športovú činnosť ľudí.

Viete, čo je greenkeeping?

„Dopestovať, ale najmä dlhodobo udržať si kvalitný trávnik je čím ďalej, tým väčší problém,“ tvrdí Lukáš Lovich, majiteľ spoločnosti Záhradník LUKAS. „Vplyvom celkových klimatických zmien a nadmernou intenzifikáciou pestovania a využívania trávnatých plôch vznikajú problémy, o ktorých sme pred niekoľkými rokmi ani nechyrovali.

Novodobé trávniky sú náročné na pravidelnú a najmä kvalifikovanú údržbu. Vyžadujú si našu takmer každodennú pozornosť a pri údržbe sme nútení využívať často až sofistikované metódy, len aby sme trávnik udržali v tej správnej kondícii.

Pre naše potreby hľadáme stále kvalitnejšie a odolnejšie odrody tráv, zakladáme trávnaté plochy na rôznych upravených substrátoch, dávame im ideálnu výživu, pravidelne zavlažujeme, kosíme... Chceme dostať z trávnikov čo najviac. Nič však nie je zadarmo, takže potrebujeme poznať ďalšie a ďalšie úkony intenzívnej údržby, rôzne ozdravné zásahy a metódy ochrany voči chorobám a škodcom.

Musíme sa starať sledovať ich potreby. A tak v podstate vzniklo samostatné úzko špecializované odvetvie záhradníctva – greenkeeping – údržba trávnikov. 

Oveľa viac o zakladaní trávnika, starostlivosti oň a ďalšie praktické rady nájdete v novej knihe TRÁVNIKY pre krásu, šport a relax.

Kniha TRÁVNIKY pre krásu, šport a relax sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber možný na 101 pobočkách po celej SR >>

Viac o téme: Šport a relaxKniha Trávniky pre krásu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu