Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Extrémne komplikovaný priestupný rok: Prečo vlastne potrebujeme 29. február?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Európsky deň zriedkavých chorôb, deň keď ženy môžu bez pocitu hanby požiadať o ruku svojho partnera a deň, ktorý zažívame iba každé štyri roky - 29. február. Takmer každý vie, že vznikol kvôli nezrovnalostiam medzi kalendárnym a astronomickým rokom, tušíte však, prečo pripadol na február?

Priestupný rok, ktorý sa latinsky volá annus bissextus, je taký rok, ktorý má 366 dní namiesto 365 dní. Zvyčajne sa viaže s dátumom 29. februára a opakuje sa každé štyri roky. Podľa portálu hvezdaren-mi.sk v rímskom kalendári bol február posledným mesiacom v roku. Práve preto má tento mesiac premenlivý počet dní a práve k nemu sa pridával v priestupnom roku jeden deň. Pri prechode z juliánskeho na gregoriánsky kalendár sa tento postup nemenil.

Extrémne komplikovaný priestupný rok:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Juliánsky kalendár zaviedol v roku 46 pred Kristom významný rímsky panovník a politik Gaius Július Cézar. Dĺžka 12 mesiacov bola stanovená tak, aby vo výsledku dala 365 dní v obyčajnom roku a v priestupných rokoch, každý štvrtý rok, sa pridal jeden deň vo februári. Priestupný podľa rímskeho počítania dní nasledoval po šiestom dni pred marcovými kalendami a preto ho nazvali dňom dvojšiestym. Kalendy v starorímskom kalendári znamenali prvý deň mesiaca.

Rozpor v astronómii a kalendári

Ako ďalej vysvetľuje portál orthodoxia.cz, astronomická skutočnosť je od juliánskeho kalendára nepatrne odlišná, nijaký kalendár nie je úplne presný. Od tzv. slnečného alebo tropického roku sa juliánsky kalendár vzďaľuje tempom približne jeden deň za 125 rokov. Práve táto skutočnosť bola predmetom reformy pápeža Gregora XIII. Vo vzťahu k roku siderickému (hviezdnemu) je juliánsky kalendár presnejší ako gregoriánsky, uvádza portál.

Extrémne komplikovaný priestupný rok:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Juliánsky kalendár sa používal v celom kresťanskom svete až do konca 16. storočia, keď sa v Ríme pápežovi a jeho hvezdárom zdala odchýlka kalendára už neúnosná. Preto pápež Gregor XIII. v roku 1582 nariadil jeho úpravu a zaviedol pápežskou bullou z 24. februára 1582 gregoriánsky kalendár. V bulle s názvom Inter Gravissimas pápež nariadil, že desať dní sa má vynechať z októbra 1582 tak, aby 15. október nasledoval hneď za 4. októbrom. Odvtedy sa mal začať používať nový kalendár.

Veľká noc

Spolu s tým pápež zmenil spôsob stanovenia dátumu Veľkej noci. Teda Gregor XIII. nielenže posunul kalendár o desať dní a zmenil pravidlo pre výpočet priestupnýchrokov, teda kalendárne posunul jarnú rovnodennosť bližšie k jej astronomickému dátumu, ale najmä zmenil pravidlo pre určenie dátumu Veľkej noci.

Extrémne komplikovaný priestupný rok:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Nicejský snem v roku 325 zjednotil prax slávenia kresťanskej Veľkej noci nasledovne: určil, že sa nebude sláviť priamo v deň, na ktorý pripadne - podľa židovského kalendára - 14. nisan, ale v nasledujúcu nedeľu. Zároveň stanovil, že všetci sa budú riadiť stanovením veľkonočnej nedele tak, ako ju stanovuje alexandrijský biskup," konštatoval pre TASR hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara.

Prvý jarný spln

"Po reforme kalendára, čiže po prijatí gregoriánskeho kalendára, tento výpočet samozrejme vyjde dátumovo rozdielne v juliánskom i gregoriánskom kalendári - rozdiel môže byť aj mesiac, ako napríklad v roku 1983," pokračoval hovorca KBS. "V rímskokatolíckej cirkvi v súčasnosti platí, že veľkonočná nedeľa pripadá na nedeľu, nasledujúcu po prvom jarnom splne," spresnil Martin Kramara.

Extrémne komplikovaný priestupný rok:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Na celom svete používa pravoslávna cirkev, až na nepatrné výnimky, výhradne juliánsky kalendár pre výpočet Veľkej noci, teda Paschy. Ako cirkevný kalendár používa do dnešných dní juliánsky kalendár, zaostávajúci za gregoriánskym o 13 dní, väčšina pravoslávnych kresťanov na svete. Gregoriánsky kalendár má 97 priestupných rokov každých 400 rokov. Každý rok deliteľný štyrmi je priestupný. Každý rok deliteľný 100 nie je priestupný. Každý rok deliteľný 400 je priestupný. Teda, 1700, 1800, 1900, 2100 a 2200 nie sú priestupné roky. Avšak 1600, 2000 a 2400 sú priestupné

Viac o téme: 29. februárPriestupný rok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu