Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci prišli s veľkou novinkou: Zmena, ktorá by znamenala koniec 29. februára a ešte viac!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: jeffersonstreetumc.org)

BALTIMORE - Dvaja americkí vedci navrhli, aby február prišiel o svoju tradičnú výnimku a všetky mesiace v roku mali už navždy 30 alebo 31 dní. Podľa ekonóma Steva Hankea a fyzika Richarda Henryho z prestížnej Hopkinsovej univerzity v Baltimore by tak nielen zmizol z kalendára nepopulárny piatok 13., ale odpadla by nutnosť kupovať si každý rok nový diár, keďže kalendár by bol nemenný.

Zvyknete spať viac ako osem hodín? Dávajte si pozor, hrozí vám, že TAKTO zomriete!

V súčasnom občianskom kalendári sa v rokoch deliteľných bezo zvyšku štyrmi (s výnimkami) zavádza vždy na konci februára priestupný deň, ktorý pripadá práve na dnes. Slúži na vyrovnávanie rozdielu medzi dĺžkou kalendárneho roka - 365 dní - a dĺžkou takzvaného tropického roka, teda jedného sezónneho cyklu ročných období, ktorý je zhruba 365,2422 stredného slnečného dňa.

Nový rok by podľa amerických vedcov začínal vždy v pondelok a napríklad máj v stredu a september v piatok. Silvester by sme slávili v nedeľu, napísal francúzsky denník Le Parisien. Každých päť alebo šesť rokov by sa do kalendára vložil po decembri jeden "mini-mesiac" čiže týždeň, čo by vyriešilo problém, ako docieliť požadované hodnoty 365,25 dňa na rok.

Napríklad október by ale v permanentnom kalendári prišiel o svoj tridsiaty prvý deň. Henry na svojom webe navrhol, aby ľudia narodení v "zmiznutom" dni "boli ako (britská kráľovná) Alžbeta II." - Slávili by narodeniny v deň, ktorý si vyberú, najlepšie teda posledný októbrový deň, tridsiateho.

Keby nový kalendár začal fungovať od 1. januára 2018, ako Hanke a Henry chcú, rok 2019 by mal 364 dní a rok 2020 by ich mal 370. Vedci sú presvedčení, že ich reforma kalendára by mohla mať oproti predchádzajúcim podobným pokusom úspech, lebo zachováva sedemdňový týždeň, teda aj dni odpočinku dôležité pre jednotlivé náboženstvá, napríklad šabat.

Viac o téme: Kalendár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu