Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pristátie na Mesiaci nie je podvod! Vedci našli ďalší dôvod, prečo nemohlo byť sfalšované

Neil Alden Armstrong a Buzz Aldrin ako prví ľudia, 20. júla 1969, pristáli na Mesiaci. Zobraziť galériu (2)
Neil Alden Armstrong a Buzz Aldrin ako prví ľudia, 20. júla 1969, pristáli na Mesiaci. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Mnoho ľudí stále verí, že pristátie Američanov na Mesiaci v roku 1969 je iba jeden obrovský podvod a nikdy k nemu neprišlo. A možno vlastne vláda sfalšovala aj celý vesmírny program. Nová štúdia však dokázala, že udržať takéto veľké sprisahanie v tajnosti, by jednoducho nebolo možné.

Odvážne svedectvo bývalej pracovníčky pre NASA: Najväčší objav na Mesiaci zámerne utajili

V prípade, že by bolo pristátie na Mesiaci podvod, musel by zahŕňať odhadom 411-tisíc ľudí, a tým pádom by došlo k odhaleniu o tri roky a osem mesiacov. Britský fyzik David Grimes vypracoval matematický spôsob, ako vypočítať, koľko potrvá, kým tajné informácie o sprisahaní uniknú na verejnosť. Vo svojej štúdii bol schopný preukázať, že čím viac ľudí sa na ňom podieľa, tým kratšia je jeho životnosť.

Napríklad na sprisahaní, ktoré by vydržalo päť rokov, sa môže podieľať maximálne 2521 členov. Ak chcete tajomstvo zachovať viac ako desať rokov, musí byť na ňom zainteresovaných menej ako tisíc ľudí. No a ak ide o podvod storočia, musí zahŕňať menej ako 125 spolupracovníkov.

Neil Alden Armstrong a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

V preklade to znamená, že na komplote okolo klimatických zmien so 405-tisíc sprisahancami by odhalenie trvalo len tri roky a deväť mesiacov, sprisahanie okolo nebezpečného očkovania (s 22-tisíc alebo 736-tisíc sprisahancami, v závislosti na tom, či boli zapojené farmaceutické firmy) by bolo maximálne udržané v tajnosti tri roky a dva mesiace.

"Rad konšpiračných teórií sa točí okolo vedy. Kým veríte, že pristátie na Mesiaci bolo falošné, nemusí to byť škodlivé, veriť dezinformáciám o vakcínach môže byť fatálne. Avšak, nie každá viera v sprisahanie, je nevyhnutne zlá - napríklad Snowdenove odhalenia potvrdili niektoré teórie o činnosti americkej Agentúry pre národnú bezpečnosť (NSA)," uviedol Grimes.

Viac o téme: Konšpiračná teóriaPristátie na Mesiaci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu