Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Biblické mesto prepisuje dejiny: Ľudia boli v minulosti múdrejší, ako sa predpokladalo

Tabuľka s klinovým písmom Zobraziť galériu (2)
Tabuľka s klinovým písmom (Zdroj: Britské múzeum/Mathieu Ossendrijver)

BAGDAD/WASHINGTON - Geometriu, o ktorej sa až doteraz predpokladalo, že bola prvýkrát použitá v 14. storočí, zrejme poznali už v starovekom Babylone. Podľa štúdie, ktorú tento týždeň zverejnil vedecký časopis Science, používali geometrické výpočty na určenie pohybu planéty Jupiter.

Svetový úspech expedície mladých Slovákov: FOTO tajomných živých svetiel pralesa

Babylonská civilizácia existovala na území približne dnešného Iraku už v 18. storočí pred naším letopočtom. O tom, že Babylončania boli zdatnými astronómami, svedčia zápisy zaznamenané na hlinených doskách klinovým písmom. "Popisovali to, čo pozorovali na oblohe, a robili to po veľmi dlhý čas, po stáročia," povedal autor štúdie profesor Mathieu Ossendrijver, ktorý pôsobí na Humboldtovej univerzite.

Biblické mesto prepisuje dejiny:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Britské múzeum/Mathieu Ossendrijver)

Nový výskum ukázal, že obyvatelia Babylónie boli tiež dobrými matematikmi. Vedecký svet doteraz kládol začiatok geometrie do stredoveku, kedy ju používali učenci v Oxforde a Paríži. S pomocou kriviek znázorňovali pozíciu a rýchlosť pohybujúcich sa objektov. Z nových výskumov však vyplýva, že Babylončania túto techniku ​​rozvíjali už 350 rokov pred naším letopočtom.

Ossendrijver podrobne preskúmal päť hlinených dosiek, ktoré boli objavené v 19. storočí a sú uchovávané v Britskom múzeu. Pochádzajú z obdobia medzi rokmi 350 až 50 pred naším letopočtom. Jeden text hovorí o uplatňovaní štvorstranných tvarov označovaných ako trapezoidy na výpočet času, kedy sa na oblohe objaví Jupiter.

Biblické mesto prepisuje dejiny:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Britské múzeum/Mathieu Ossendrijver)

"Nič podobné nikto nečakal. Domnievali sme sa, že toto pochopenie vzťahu rýchlosti, času a vzdialenosti sa objavilo niekedy okolo roku 1350 nášho letopočtu," povedal Ossendrijver, ktorý sa zaoberá dejinami starovekej vedy. "Mimoriadne je na tom to, že žiadny podobný graf nie je známy z antickej doby. Gréci požívali priamočiarejšiu formu geometrie, ktorá sa zaoberala priestorovým vzťahom medzi Zemou a planétami, nie konceptom času a rýchlosti," dodal Ossendrijver.

Centrom Babylonskej ríše bol Babylon, nachádzajúci sa južne od dnešného Bagdadu. Jupiter sa stotožňuje s bohom Marduk, ktorý bol patrónom mesta. Ossendrijver povedal, že starí Babylončania určovali pozície planét, aby boli schopní robiť na žiadosť klientov horoskopy. "Verili, že všetko na Zemi - počnúc výškou hladiny riek až po ceny na trhu alebo počasie - je spojené s pohybom planét. Boli toho názoru, že ak dokážu predvídať pohyb planét, budú schopní predpovedať aj udalosti na Zemi," povedal historik.

Viac o téme: BabylonMathieu OssendrijverGeometria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu