Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Revolúcia vo vesmírnom bádaní ľudstva: Úspech rakety nás môže doviesť ku kolonizácii Marsu

Falcon 9 Zobraziť galériu (5)
Falcon 9 (Zdroj: SITA/AP)

MYS CANAVERAL - Z Mysu Canaveral v pondelok úspešne odštartovala raketa Falcon 9 americkej súkromnej spoločnosti SpaceX, ktorá vyniesla na obežnú dráhu okolo Zeme 11 satelitov. Prvý stupeň nosnej rakety sa po pár minútach bez problémov vrátil na Zem neďaleko miesta svojho štartu a v riadiacom stredisku vypukol jasot. "Dnes tvoríme dejiny," komentovala štart aj návrat časti rakety spoločnosť SpaceX. Vďaka opakovanému použitiu nosných rakiet sa do budúcna môžu znížiť náklady na lety do vesmíru, čím sa otvoria ľudstvu neuveriteľné možnosti.

Blíži sa veľká nebeská premiéra: Astronómovia očakávajú grandiózny záver roka

Spoločnosť SpaceX pristupovala k štartu rakety s mimoriadnou opatrnosťou, a to kvôli júnovej havárii. Vtedy raketa Falcon, ktorá mala na obežnú dráhu vyniesť nákladnú loď Dragon so zásobami pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), explodovala. Príčinou bol zrejme únik hélia. Experti následne strávili odstraňovaním problémov niekoľko mesiacov a snažili sa raketu vylepšiť.

Prvý stupeň rakety poháňaný deviatimi motormi sa však v pondelok úspešne vrátil na Zem desať minút po štarte a pristál asi desať kilometrov od miesta štartu. Pristávacou plochou bola bývalá odpaľovacia rampa amerických nosných rakiet Atlas, ktorú si spoločnosť SpaceX prenajala. Horná časť nosnej rakety Falcon potom pokračovala so svojím nákladom v lete na obežnú dráhu.

Revolúcia vo vesmírnom bádaní
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Revolúcia vo vesmírnom bádaní
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Majiteľ spoločnosti SpaceX Elon Musk vyhlásil, že bude ešte ďalších niekoľko rokov trvať, než sa nová technológia zdokonalí tak, aby bola bežne použiteľná. Firma sa medzitým zameria na premenu nákladnej lode na dopravnú loď pre ľudskú posádku. Konečným Muskovým cieľom je let ľudí na Mars. "Urobili sme kriticky dôležitý krok na ceste k vybudovaniu mesta na Marse. O tom to všetko je," komentoval úspech Musk.

"Nebol som taký vzrušený od pristátia na Mesiaci," uviedol vesmírny analytik Charles Lurie. "Toto je skutočný prielom," dodal. Podľa neho opätovné použitie nosnej časti rakety znamená zmenu v hre. Americký kozmický priemysel totiž doteraz brzdili predovšetkým vysoké náklady na štart. Obchodné spoločnosti tak môžu začať rozvíjať plány na ťažbu minerálov na asteroidoch či stavbu hotelov vo vesmíre.

Revolúcia vo vesmírnom bádaní
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Revolúcia vo vesmírnom bádaní
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Raketa Falcon do kozmu vyniesla 11 malých komunikačných satelitov pre spoločnosť ORBCOMM. Už vopred sa očakávalo, že ak bude let bez problémov, chystá sa spoluprácu so spoločnosťou SpaceX obnoviť aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Firma SpaceX dúfa, že by sa ďalší pokus o vynesenie vesmírnej nákladnej lode so zásobami mohol uskutočniť budúci rok vo februári, uviedla agentúra AP.

Zdarný návrat prvého stupňa Falcon 9 je pre spoločnosť Space Exploration Technologies (SpaceX) veľkou vzpruhou. Firma už dlhšiu dobu usiluje o možnosť opakovaného použitia nosných rakiet. Predchádzajúce pokusy pristáť na plošinách v mori boli neúspešné.

Viac o téme: MarsFalcon 9
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu