Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Futuristická predpoveď známeho astronóma: Ľudstvo čakajú v 21. storočí tri veľké zmeny

Seth Shostak Zobraziť galériu (2)
Seth Shostak (Zdroj: Thinkstock.com, seti.org)

WASHINGTON - Podľa astronóma a riaditeľa Inštitútu SETI Setha Shostaka je ľudstvo na prahu veľkých zmien. Už čoskoro sa dočkáme vzniku nového ľudského druhu, ktorý bude od súčasného moderného človeka odlišný a vzdialený podobne ako pes od sivého vlka.

Keď začnú roboty pracovať namiesto človeka, ľudstvo čaká ozajstná revolúcia. Nebude to vojna, politika alebo chudoba, čo nakoniec zničí ľudstvo, mieni riaditeľ Inštitútu SETI Seth Shostak, ktorý sa zaoberá hľadaním života na iných planétach. Podľa Shostaka spečatí náš koniec dizajnovanie detí a umelá inteligencia. Tento druh vývoja totiž povedie k vzniku akéhosi nového „mimozemského“ druhu človeka.

Je náš svet podvod? Fyzici tvrdia, že môžeme byť len hračkou vyspelej civilizácie

„Výsledkom môže byť potomstvo, ktoré bude od nás také odlišné, ako pes od sivého vlka,“ myslí si Shostak s upozornením, že nehovorí o sebadeštruktívnych hrozbách. V priebehu 21. storočia sa podľa neho uskutočnia tri veľké zmeny, informuje Daily Mail.

Tri úrovne pokroku

Prvou zmenou bude porozumenie biológii na molekulárnej úrovni, o čo sa vedci už dlho snažia. V dôsledku medicínskeho pokroku budeme môcť vyliečiť všetky choroby, ale aj „dizajnovať“ deti, čo bude druhá radikálna zmena, ktorá nás čaká. Treťou revolučnou zmenou bude expanzia človeka do blízkeho vesmíru s cieľom získať viac rudných zdrojov, akými sú napríklad meď, platina či zinok. Zároveň nám táto expanzia do vesmíru pomôže zmierniť premnoženie človeka na planéte Zem.

Nádej pre ľudstvo od slovenských expertov: V unikátnom parku budú skúmať najvážnejšie ochorenia

„Každý predpokladá, že naše potomstvo založí kolónie na Marse alebo na Mesiaci, ale lepším riešením by bolo vybudovať obrovskú obiehajúcu základňu, na ktorej by sme mohli žiť bez skafandra,“ uvažuje vedec. Shostak predpovedá, že ešte pred rokom 2100 začne našu prácu nahrádzať umelá inteligencia a tieto stroje ani nebudú musieť byť veľké. Hardvér, ktorý by bol nositeľom inteligencie dnešného človeka, by sa zmestil do Ipadu.

Keď ľudia vytvoria kolónie mimo Zeme, nezmení sa len ich fyzické prostredie, ale aj sociálne. Nové druhy človeka budú podľa Shostaka vznikať oveľa rýchlejšie aj vďaka génovému inžinierstvu. Čím inteligentnejšie budú roboty, tým rýchlejšia môže byť premena človeka na kyborga. „Môžete si byť istí, že výsledkom nebude Homo sapiens, ako ho poznáme 50-tisíc rokov,“ dodal astronóm.

Futuristická predpoveď známeho astronóma:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

Viac o téme: Seth Shostak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu