Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Scenár zo sci-fi filmov sa napĺňa: Tento robot vyvolal v mnohých strach z budúcnosti

Robot zvládol aj chôdzu po nerovnom teréne. Zobraziť galériu (3)
Robot zvládol aj chôdzu po nerovnom teréne. (Zdroj: Youtube/Boston Dynamics)

BOSTON - Americká spoločnosť Boston Dynamics v utorok predstavila svojho vynoveného humanoidného robota Atlas, ktorý svojimi schopnosťami prekonal všetky očakávania. Video dokazuje, že sa technikom podaril zapracovať rad pôsobivých, ale zároveň trochu znepokojivých funkcií. Podľa niektorých mu už len stačí dať do rúk zbraň a z pomocníka ľudstva sa môže stať ničiteľ.

Futuristická predpoveď známeho astronóma: Ľudstvo čakajú v 21. storočí tri veľké zmeny

Zmodernizovaná verzia robota Atlas má uhladenejší dizajn a v propagačnom videu zvláda chôdzu po nerovnom teréne vonku v prírode, pričom sa úspešne vyhýba stromom a udržuje rovnováhu. Rovnako však dokáže aj otvoriť dvere do kancelárie a je využiteľný vo vnútri budov. Bez problémov zdvihne škatuľu a zasunie ju do regálu, a to aj vtedy, ak mu ju niekto vyrazí z ruky. Prípadne do neho niekto strčí. Osvedčil sa aj v prípade útoku zozadu, pretože ani vtedy nezostane bezmocne ležať na zemi, ale samostatne sa opäť pozviecha.

VIDEO Scenár zo sci-fi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Boston Dynamics)

VIDEO Scenár zo sci-fi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Boston Dynamics)

Atlas je poháňaný elektricky a ovládaný hydraulikou. Využíva senzory vo svojom tele a nohách na udržanie rovnováhy a LIDAR a stereo senzory v hlave na vyhnutie sa prekážkam, vyhodnotenie terénu, pomoc pri navigácii a manipulácii s objektmi. Táto verzia je asi 175 cm vysoká a váži približne 82 kilogramov. Pohyby nového robota síce nie sú esteticky dokonalé, ale dokáže splniť zadané úlohy, a to je to najdôležitejšie. Pre niektorých divákov je už aj tento pokrok priam desivý.

"Manuálna práca pre nás skončí, a na tomto videu môžete vidieť, ako blízko k tomu v skutočnosti sme. Je to obrovský spoločenský problém s pracovnými miestami, ale bude to obrovský posun z hľadiska efektivity firiem, ktorý nikto nečakal," povedal pre televíziu CNBS Jason Calacanis, výkonný riaditeľ Insider.com. O desať rokov možno pred nami vyvstane otázka, či necháme takýchto robotov, aby uspávali naše deti, alebo im menili plienky. O desať či 15 rokov budú robiť donášku pizze alebo pracovať v našej firme.

Viac o téme: RobotAtlasBoston Dynamics
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu