Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Umelecká inteligencia: Obrovský triumf ľudstva... ale, budujeme si pomaly náhradníkov?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SOUL/PRAHA - Pojem umelá inteligencia (AI) sa zrodil pred 60 rokmi, hoci Karel Čapek stvoril človeku rovných robotov už po prvej svetovej vojne a po tej druhej britský spisovateľ Arthur C. Clarke ponúkol víziu celosvetovej telekomunikačnej siete, ktorá si uvedomí sama seba. Teraz superpočítač spoločnosti Google AlphaGo porazil prvýkrát v histórii majstra sveta v ázijskej stolnej hre go, keď zdolal Kórejčana I Se-dola.

VIDEO Scenár zo sci-fi filmov sa napĺňa: Tento robot vyvolal v mnohých strach z budúcnosti

Už v roku 1580 pražský rabín Jehuda Löw údajne stvoril golema, muža z hliny, k ochrane židovského geta pred kresťanmi. Do pohybu sa golem uvádzal vložením šému - zvitku, počúval toho, kto mu do úst šém vložil, a vykonával určenú prácu - bol teda akýmsi predstupňom robota.

Až o takmer štyristo rokov neskôr Karel Čapek vo svojej vedeckej dráme R. U. R. (Rossumovi univerzální roboti) prvýkrát použil slovo robot ako označenie pre stroj umelej inteligencie.

V roku 1950 britský matematik a logik Alan Turing na takzvanom Turingom teste preveroval, či sa nejaký systém umelej inteligencie naozaj správa inteligentne, na základe porovnania s človekom. Turing tvrdil, že za inteligentný môžeme stroj prehlásiť, ak nerozoznáme jeho lingvistický výstup od lingvistického výstupu človeka.

Turingov test
Zobraziť galériu (4)
Turingov test  (Zdroj: SITA, theguardian.com)

V 50-tych rokoch 20. storočia sa začali vyvíjať umelé neurónové siete, ako výsledok snáh napodobniť spôsob, akým pracuje ľudský mozog. Arthur Samuel z firmy IBM vytvoril prvý herný program pre šachistu, v roku 1955 vytvoril verziu, ktorá učila užívateľa hrať šach. John McCarthy zase definoval pojem umelá inteligencia ako odbor informatiky zaoberajúci sa tvorbou strojov vykazujúcich známky inteligentného správania.

V 60-tych rokoch sa objavili programy schopné rozumieť ľudskej reči a jednoducho odpovedať na otázky v dialógu na akúkoľvek tému. V továrni firmy General Motors nainštalovali prvého priemyselného robota a vo Stanfordskom výskumnom ústave vyvinuli robota Shakeyho, ktorý vie nájsť cestu miestnosťou plnou prekážok.

V roku 1986 spoločnosť Honda začala s výskumom dvojnohého robota v ľudskej podobe, ktorý bude vedieť chodiť. Zavŕšením tejto práce je robot Asimo. V roku 1997 počítač IBM Deep Blue porazil slávneho ruského šachistu a majstra sveta Garriho Kasparova. V roku 1999 bol na japonský trh uvedený robotický pes Aibo. Počas 20 minút sa predali všetky kusy.

Robot Asimo v roku 2011.
Zobraziť galériu (4)
Robot Asimo v roku 2011.

Ani 21. storočie za objavmi v tejto oblasti nijako nezaostáva, priam naopak, pokrok je veľmi citeľný. V roku 2004 roboti Opportunity a Spirit úradu NASA hľadali na Marse vodu. Humanoidný robot Asimo spoločnosti Honda už dokázal hovoriť rýchlo ako človek a servírovať ľuďom nápoje v reštaurácii. Spoločnosť Google vyvíja auto, ktoré sa riadi samo. Počítač Watson z dielne IBM porazil súperov Brada Ruttera a Kena Jenningsa v televíznej vedomostnej súťaži Jeopardy!

Robot Asimo v roku 2015.
Zobraziť galériu (4)
Robot Asimo v roku 2015.  (Zdroj: SITA)

A teraz superpočítač spoločnosti Google AlphaGo porazil prvýkrát v histórii majstra sveta v ázijskej stolnej hre go, keď zdolal Juhokórejčana I Se-dola.

Viac o téme: Umelá inteligencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu