Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

NASA zverejnila doteraz najostrejšie zábery planéty Pluto: VIDEO vesmírnej krásy

Povrch pluta Zobraziť galériu (2)
Povrch pluta (Zdroj: Youtube/AFP News Agency)

WASHINGTON - Americká Národná agentúra pre letectvo a vesmír (NASA) v piatok zverejnila najnovšie a doteraz najostrejšie snímky povrchu trpasličej planéty Pluto. Čiernobiele fotografie zaobstarala sonda New Horizons, ktorá v júli okolo Pluta preletela. Sú na nich vidieť krátery, hory a ľadovcové útvary nachádzajúce sa v asi 80 kilometrov širokom pásme.

Potrvá približne rok, než všetky zábery a dáta zo sondy dorazia. Výskumníci z NASA podľa CNN očakávajú, že ďalšia várka fotografií by mohla prísť budúci týždeň a ukázať ďalšie časti planéty. Vzdialenosť Pluta od Zeme sa pohybuje od 7,5 miliardy kilometrov po 4,28 miliardy kilometrov.

"New Horizons nás uchvátila, keď v júli poslala prvú sadu obrázkov Pluta zblízka. A s ďalšou várkou vzácnych snímok, ktoré nám vyšle zo svojej pamäti, tento úžas trvá," povedal bývalý astronaut a predstaviteľ NASA John Grunsfeld.

NASA zverejnila doteraz najostrejšie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/AFP News Agency)

Sonda New Horizons, ktorá je podľa NASA veľká približne ako piáno, sa v júli k Plutu priblížila na najbližšiu vzdialenosť 12 400 kilometrov. Stala sa prvým pozemským aparátom, ktorý trpasličiu planétu navštívil za 4,5 miliardy rokov jej existencie.

Viac o téme: PlutoNASANew Horizons
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu