Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NASA mala vo štvrtok oznámiť bombastickú novinu: Poznáme pravdu, rok 2015 sa dostane do učebníc

Prvá snímka zo sondy New Horizons Zobraziť galériu (4)
Prvá snímka zo sondy New Horizons (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Možno aj vy ste z tých, ktorí včera čakali na bombastickú správu od NASA. Tá mala svet informovať o ohromujúcom objave na planéte Pluto, viacerí tvrdili, že sa konečne našiel dôkaz o existencii mimozemšťanov. NASA všetko poprela, no potom predsa len vyšla s farbou von.

V posledných mesiacoch prichádzajú z NASA samé dobré správy. V júli astronómovia objavili exoplanétu Kepler 452b, ktorá sa svojou veľkosťou aj vzdialenosťou od svojho Slnka najviac podobá Zemi, minulý týždeň zas vedci šokovali informáciou, že na Marse tečie slaná voda.

Tečúca voda na Marse
Zobraziť galériu (4)
Tečúca voda na Marse  (Zdroj: SITA)

Vo štvrtok mal americký Národný úrad pre letectvo oznámiť ďalší veľký objav. Vedúci misie New Horizons Alan Stern prezradil, že sa môžeme tešiť na naozaj fantastickú novinu. "NASA mi zakázala hovoriť o tom, čo sa chystá oznámiť vo štvrtok o planéte Pluto. Ale je to niečo úžasné. Rok 2015 sa navždy zapíše do učebníc," nechal sa vraj počuť.

Pluto má červené sfarbenie
Zobraziť galériu (4)
Pluto má červené sfarbenie  (Zdroj: SITA)

Okamžite sa objavili špekulácie, ktoré tvrdili, že astronómovia na trpasličej planéte objavili známky života mimozemskej civilizácie alebo niečo podobné. No ukázalo sa, že to bola len fáma. NASA to totiž na Twitteri rázne poprela. "Na internete koluje falošná správa o tom, že sme mali vo štvrtok oznámiť veľký vedecký objav. Je to čistá lož."

Nedorozumenie pravdepodobne vzniklo na základe Sternovho prejavu, ktorý sa uskutočnil na univerzite v kanadskej Alberte. Podľa kozmickej agentúry si ľudia jeho slová nesprávne vyložili a vytrhli z kontextu. Stern na prednáške hovoril o najnovších snímkach Pluta a jeho mesiaca Cháron, ktoré sú v najvyššom rozlíšení a poskytujú úchvatný pohľad na tieto vesmírne telesá.

Úchvatné FOTO z kozmických misií ľudstva: NASA ukázala doteraz nezverejnené zábery

Na Plute predsa len niečo našli

Vedci z NASA včera na tlačovej konferencii predsa len oznámili svetu novinku. Na základe analýzy snímok zo sondy New Horizons, ktoré obdržali minulý týždeň, zistili, že Pluto má modrú oblohu a na jeho povrchu sú ľadové kryhy sfarbené do červena. Častice obsiahnuté v opare nad povrchom Pluta sú v skutočnosti červené a šedé, no vyžarujú modré svetlo.

NASA mala vo štvrtok
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nasa)

Šéf vedeckého tímu NASA označil fotografie modrého neba Pluta za "úchvatné". Zábery vedcom pomôžu určiť, z akých častíc sa priestor okolo planétky skladá. Na jej povrchu sa zároveň nachádza množstvo červených plôch, pravdepodobne zmrznutej vody. Prečo je ľad zafarbený, odborníci netušia.

Sonda New Horizons je vôbec prvým kozmickým telesom vyslaným človekom ktoré k Plutu dorazilo. Sonda, ktorá je veľká asi ako klavír, sa k Plutu dostala v júli, ale zdržala sa pri ňom len chvíľu. Pohybovala sa rýchlosťou 49 tisíc kilometrov za hodinu a okolo Pluta nemala v pláne obiehať.

Viac o téme: NASAPlutoNew Horizons
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu