Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Astronómovia objavili najväčšiu vec vo vesmíre: Vyrazila im dych, popiera všetky doterajšie teórie

Megaštruktúra deviatich GRB
Megaštruktúra deviatich GRB (Zdroj: Lajos Balasz)

BUDAPEŠŤ - Vedci práve našli najväčšiu vec vo vesmíre - nekonečný záhadný kruh, ktorý je široký päť miliárd svetelných rokov. Nechápu, ako môže niečo tak veľké vôbec existovať. Zároveň budú zrejme nútení prehodnotiť všetky doterajšie teórie o vesmíre.

Astronómovia vo vesmíre objavili štruktúru, ktorá je tak veľká, že podľa súčasnej kozmologickej teórie by vôbec nemala existovať.  Vyvracia všetky doterajšie modely o vesmíre, pretože deväť gama zábleskov lúčov (GRB), ktoré ju tvoria v deviatich vzdialených galaxiách, sú široké päť miliárd svetelných rokov. Pre porovnanie, naša galaxia je široká len stotisíc svetelných rokov.

Astronómovia objavili najväčšiu vec
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Lajos Balasz)

Nedávne snímky zo satelitov ako Swift či Ferni naznačujú, že energia lúčov pochádza z kolapsu hmoty do čiernej diery. Gama lúče sa podarilo objaviť s použitím kombinácie pozemných a kozmických observatórií. Sú to najsvetlejšie objekty vo vesmíre, ktoré za niekoľko sekúnd vydajú toľko energie ako Slnko za desať miliárd rokov, ktoré existuje. Ich obrovská svietivosť pomáha astronómom mapovať polohu vzdialených galaxií.

Prstenec sa nachádza zhruba sedem miliárd svetelných rokov od Zeme a pokrýva plochu 70-krát väčšiu ako je priemer splnu Mesiaca. Podľa profesora Lajosa Balazsa z budapeštianskeho observatória Konkoly je len veľmi malá pravdepodobnosť, že zoskupenie gama lúčov je náhodné. Moderné astrofyzikálne modely tvrdia, že horná hranica veľkosti pre kozmické štruktúry by nemala byť väčšia ako 1,2 miliardy svetelných rokov. Novoobjavený prstenec je ale takmer päťkrát väčší. Štruktúra taktiež popiera všeobecne uznávanný kozmologický princíp, podľa ktorého by mal vesmír pri pozorovaní pri najväčších mierkach vyzerať jednotne.

 

ROZHOVOR Slovenský astronóm o najväčších záhadách vesmíru: Pluto nás všetkých prekvapilo

"V prípade, že kruh predstavuje skutočnú priestorovú štruktúru, potom sa musí dať vidieť priamo v dôsledku malých variácií GRB vzdialeností okolo centra objektu. Taktiež by ale mohlo ísť o projekciu gule, kde všetky GRB lúče nie sú staršie ako 250 miliónov rokov, čo je nič v porovnaní s vekom vesmíru," vysvetlil Balazs. "Ak máme pravdu, táto štruktúra odporuje súčasným modelom vesmíru. Bolo pre nás veľkým prekvapením nájsť niečo tak veľké a stále celkom nechápeme, ako to vôbec môže existovať," dodal.

Jeho tím už prstenec skúma a pokúša sa zistiť, či k jeho vytvoreniu viedli známe postupy pre formovanie galaxií. Je možné, že astronómovia budú musieť radikálne poopraviť svoje teórie o vývoji vesmíru. O objave informoval v magazíne Kráľovskej astronomickej spoločnosti.

 

Viac o téme: VesmírPrstenecObjavNajväčšia vec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu