Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Psychiater v 19. storočí odhalil znaky zločinca: Takto vraj vyzerá typický vrah!

Cesare Lombroso
Cesare Lombroso (Zdroj: wikipedia/Hans F. K. Günther)

RÍM/PRAHA - Ako vyzerá typický vrah alebo lupič? To sa počas svojej dlhej vedeckej kariéry snažil zistiť taliansky profesor psychiatrie Cesare Lombroso, ktorý sa narodil pred 180 rokmi, 6. novembra 1835.

Telo prostitútky našli bez krvi: FOTO z miesta činu, záhadu s naberačkou polícia nevyriešila

Po tom, čo zmeral telesné proporcie desiatok tisíc odsúdených, dospel k záveru, že vrahovia spravidla škúlia, majú veľký nos, dlhé uši a veľké očné zuby. Drobní zlodejíčkovia sa podľa Lombrosa vyznačovali skôr krehkejšou telesnou konštitúciou a hrbáči mali sklon k falšovaniu a podpaľačstvu.

Lombrosove teórie, čiastočne inšpirované evolučnými, rasovými a genetickými teóriami konca 19. storočia, boli neskôr vyvrátené. Ich autor, ktorý okrem iného tvrdil aj to, že neexistuje genialita bez šialenstva, však napriek tomu významne prispel k zavedeniu moderných prírodovedeckých metód do kriminalistiky.

Cesare Lombroso pochádzal zo zámožnej veronskej židovskej rodiny. Vyštudoval medicínu na univerzitách v Padove, Viedni a Paríži. Pôsobil ako riaditeľ niekoľkých ústavov pre choromyseľných, od roku 1876 bol profesorom súdneho lekárstva a hygieny v Turíne.

Pri svojich výskumoch vychádzal z teórie, že duševné choroby majú (vraj rovnako ako kriminálne správanie) primárne biologické príčiny. Bol tiež presvedčený, že zločincom sa človek často už rodí a spoločnosť nemôže na jeho smerovaní nič zmeniť. Zomrel v októbri 1909.

Viac o téme: Cesare Lombroso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu