Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prvý sériový vrah v novodobej Európe dolapený: Vraždil po celom kontinente, vo Viedni aj Česku

Dariusz Pawel Kotwica
Dariusz Pawel Kotwica (Zdroj: Foto: polícia)

BRATISLAVA - Na povrch vyplávali šokujúce informácie. Po Česku sa pohyboval sériový vrah, ktorý zabíjal pravdepodobne v šiestich európskych krajinách. Poliak Dariusz Pawel Kotwica je v rakúskom väzení, kde čaká na súd. Zadržali ho po vražde staršieho manželského páru.

Vyšetrovatelia tvrdia, že Dariusz Pawel Kotwica (29) môže byť prvý sériový vrah, ktorý vraždil po celej Európe. Využil otvorené hranice a počas niekoľkých rokov zanechal obete v šiestich krajinách.

Posledné obete vraha

Ako informuje poľský portál polskie-echo.com, muža dolapila polícia v Nemecku 8. júna a vydala ho do Rakúska. Vo Viedni prišli rukou vraha 21. mája o život Gerhard Hintermeier (†75) a jeho manželka Erna (†74). Zločinec napísal na nahé bezvládne telo ženy odkaz. Text naznačoval, že ide o latinské "tantum ergo", čo znamená "až potom", alebo mohlo ísť o názov chemického prvku Tantalum. 

Poliak sa priznal k ďalšiemu zverstvu

Počas vyšetrovania dvojnásobnej vraždy sa Poliak priznal, že niekoľko týždňov predtým nožom dobodal vo Švédsku 79-ročného Boa Georga Ehrlandera. Otrasný skutok sa stal 23. apríla v mužovej kuchyni.

Vrah je za mrežami

Vrah páchal zverstvá po celej Európe, niekoľko rokov žil vo Veľkej Británii. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že vraždil aj tam. Kriminalisti teraz zhromažďujú vzorky DNA, ktoré našli pri nevyriešených zločinoch, aby ich znovu preskúmali a porovnali s Dariuszovým DNA. V súčasnosti je zločinec v rakúskom väzení, kde čaká na súdny proces.

Podľa rakúskej polície, Kotwica pripustil, že vyčíňal aj v Salsburgu a v roku 2011 v Holandsku a Nemecku. Niektoré nevyriešené vraždy v Česku naznačujú, že ich tiež mohol spáchať Poliak. Podľa polície mohol vraždiť aj v Anglicku, kde žil. Postupne sa vynárajú stále nové prípady, v ktorých môže mať Kotwica prsty.

"Vraždy Poliaka v rôznych krajinách Európy všetkým ukazujú, aké je dôležité zabezpečenie a kontrola medzi krajinami, ako sú letiská, pretože sériový vrah sa kontrole vyhol. Takéto prípady sme zvyčajne videli v USA, ale stále viac sa s tým budeme stretávať v Európskej únii," povedal profesor David Wilson, kriminológie na Birmingham City University.

Dariuszowa trestná činnosť: 

1. Holandsko, 2011

2. Rakúsko, pokus o vraždu, 2012

3. Nemecko, vlámanie, január 2015

4. Švédsko, vražda, apríl 2015

5. Rakúsko, vražda, máj 2015

6. Holandsko, možná vražda

7. Česká republika, možné zabitie

8. Anglicko, žiadny závažný trestný čin, no polícia začala znova porovnávať DNA z nevyriešených vrážd.

 
 

Viac o téme: VrahPoľskoDariusz Pawel Kotwica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu