Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Historický objav pri Jordáne: Archeológovia objavili biblické mesto, ktoré mal zničiť Boh

Steven Collins a jeho tím
Steven Collins a jeho tím (Zdroj: biblearcheology.org)

LONDÝN - Archeológovia sa domnievajú, že urobili historický objav ruín biblického mesta, údajne zničeného Bohom ako trest za hriechy jeho obyvateľov. Desaťročia vykopávok na východ od Jordánu napokon odhalili pozostatky veľkého mesta z doby bronzovej, o ktorom odborníci tvrdia, že je to práve legendárna Sodoma.

FOTO Slovensko má ďalší archeologický unikát: Pri kopaní kanalizácie našli záhadný opasok

Podľa Biblie bolo mesto zničené spolu s Gomorou, pretože sa jeho obyvatelia správali nemravne a zhýralo. Homosexualita sa v tej dobe považovala za zvrátenú.

Archeológom sa po desiatich rokoch podarilo odhaliť jeho veľkú časť, vrátane obranných múrov či námestí prepojených cestami. Nachádza sa na mieste zvanom Tall el-Hamaam, ktorého história sa datuje do rokov 3500 až 1540 pred naším letopočtom.

Steven Collins z Trinity Southwestern University v Novom Mexiku, ktorý viedol projekt, povedal, že ide o "monštruózne" mesto v porovnaní s ostatnými v tejto oblasti z tej istej doby. Tím našiel dôkazy o expanzii mesta a jeho hrubé obranné múry a valy sú niekde široké až 5,2 metra a vysoké 10 metrov.

"Vieme veľmi málo o dobe bronzovej v južnej časti údolia rieky Jordán. Väčšina archeologických máp oblasti bola prázdna. Ale to, čo sme našli, je dôležité mesto-štát, ktoré bolo neznáme predtým, ako náš projekt začal. Tall el-Hammam zodpovedá opisu oblasti, do ktorej bola Sodoma umiestnená podľa Biblie. Hovorilo sa, že je najväčším mestom na východ od Kikkaru. Tak som prišiel k záveru, že ak by niekto chcel nájsť Sodomu, mal by hľadať najväčšie mesto, ktoré existovalo v tejto oblasti počas doby bronzovej za čias Abraháma," uviedol Collins.

Tím je presvedčený o tom, že sa mu podarilo nájsť Sodomu, pretože tá prosperovala vďaka svojej polohe pri rieke Jordán a hlavným obchodným cestám tak, ako je to opísané v Biblii. Podľa Collinsa obrovské mesto bolo opustené za záhadných okolností na konci doby bronzovej, prípadne po zemetrasení. Na viac ako 700 rokov sa stalo neobývanou pustatinu, ale potom začalo opäť prekvitať.

Viac o téme: SodomaSteven Collins
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu