Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Profesor rozzúril kresťanov: Boh vraj nestvoril Evu z Adamovho rebra, ale z čohosi "horšieho"

Úvodná strana časopisu.
Úvodná strana časopisu. (Zdroj: Biblical Archaeology Review)

LONDÝN - Kresťania nie sú veľmi nadšení z článku profesora Ziony Zevita v časopise Biblical Archeology Review, v ktorom tvrdí, že v tradičnom príbehu Genesis o stvorení Evy z Adamovho rebra došlo k nesprávnemu prekladu z pôvodnej hebrejčiny. Podľa neho sa tak malo totiž stať z Adamovho penisu, čo v širokej náboženskej verejnosti spustilo obrovskú vlnu nevôle.

Záhada Diablovej Biblie: Najväčší rukopis na svete mal napísať sám Lucifer a toto je jeho obraz!

Učenec vo svojej teórii hovorí o tom, že Boh stvoril Evu z Adamovho "baculum", či inak povedané z kosti v penise. Tým by vraj príbeh z Biblie mohol vysvetliť, prečo človek na rozdiel od väčšiny cicavcov túto súčasť rozmnožovacieho orgánu postráda. Podľa neho hebrejské slovo "tsela" uvedené v Starom zákone, sa po dlhé stáročia prekladalo ako "rebro". On sa však domnieva, že poukazuje na údy trčiace do strán, akými sú ruky a nohy, a v prípade muža aj penis.

Profesor z Americkej židovskej univerzity v Marylande sa vyjadril, že z týchto častí tela jediným, ktorý chýba, je práve kosť v penise. Biblický príbeh tak vlastne vysvetľuje, ako oň muž prišiel. Článok s týmito myšlienkami sa však nestretol s veľkými pochopením odbornej ani laickej verejnosti. Sue Glazeová z Oaklandu do časopisu napísala, že je veľmi sklamaná uverejnením takéhoto textu a chcela by zrušiť svoje predplatné.

"No tak, Eva bola stvorená z kosti v Adamovom penise, a nie z jeho rebra? To zjavne nie je učenie Biblie. Nepotrebujem a nebudem čítať články, ktoré poškodzujú moju vieru alebo sa snažia spôsobiť, aby som pochybovala o tom, čo viem z Biblie, že je pravda," dodala pobúrená žena. Rovnaké pocity má však napríklad aj reverend Don Brubacher z Kanady, ktorý Zevitovu teóriu odmietol ako "úplne nepresvedčivú", "smiešnu" a "divnú". Profesor sa bráni tým, že svoju domnienku založil na analýze využívania hebrejčiny v príbehu o rajskej záhrade.

Viac o téme: RebroEvaAdamZiony Zevit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu