Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Profesor zadal študentom ťažkú otázku: Hlavy zamotal celému internetu, nájdete správnu odpoveď?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MARYLAND - Kruté alebo veľmi mazané? Názory ľudí na počin istého amerického profesora sa rôznia, ale každopádne sa jeho spôsob otestovania študentov stal hitom internetu. Keď sa totiž prebojovali až k poslednej otázke, za ktorú by dostali extra body, čakala ich skutočná dilema, na ktorú sa nemohli nijako pripraviť, pretože nebola obsahom žiadneho predmetu. Museli sa jednoducho rozhodnúť na základe svojho svedomia a čakať, ako dopadnú.

Hádanka pre 14-ročných: Skúste vyriešiť tento hlavolam, ktorý ľudí privádza do zúfalstva

Dr Dylan Selterman, ktorý prednáša psychológiu na University of Maryland, vytvoril morálnu dilemu, keď svoju triedu postavil pred neľahkú voľbu a spôsobil, že si študenti svoju frustráciu ventilovali na sociálnych sieťach. Vďaka tomu sa však stál slávnym.

Jeden z jeho žiakov zverejnil fotografiu so znením otázky na Twitteri s komentárom: "Aký typ profesora urobí toto".

A takto vyzerá samotný text: "Máte šancu získať extra body ku konečnej známke. Zvoľte si, či chcete pridať 2 body alebo 6 bodov k výslednej známke. Ale je v tom malý háčik: Ak si viac ako 10 % triedy vyberie 6 bodov, nedostane body nikto. Vaša odpoveď bude pre zvyšok triedy anonymná, uvidím ju len ja."

Profesor tento experiment využíva každý semester už od roku 2008 a hovorí, že zatiaľ sa len raz stalo, že by študenti neboli sebeckí a získali tak extra body. Podľa neho však aj to bola skôr asi šťastná náhoda. 

Svojich žiakov chce naučiť, že ich rozhodnutie môže mať vplyv aj na ostatných a aj za jedného človeka môže trpieť celá skupina. Zároveň prezradil, že tento nápad nepochádza z jeho hlavy, ale tiež otázku dostal ako študent. On si vtedy vybral menej bodov a vraj ho veľmi rozrušilo, keď jeho rovesníci neurobili to isté.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu