Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vedci dali za pravdu horoskopom: Mesiac narodenia skutočne určuje, aké choroby sú nám súdené!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

NEW YORK - Už zrejme tušíte, že vyhlásenie vedcov neveští nič dobré. Napriek tomu, že astrológia vám môže znieť ako šarlatánstvo, vyzerá to tak, že sa predsa len zakladá aj na pravde. Predispozície na ochorenia zistíte na základe mesiaca, v ktorom ste prišli na svet, tvrdia najnovšie vedci.

Na zaujímavý poznatok prišli vedci z Kolumbijskej univerzity, keď študovali tisíce lekárskych záznamov z newyorskej databázy a odhalili väzbu medzi 55 ochoreniami a obdobím narodenia človeka. Podľa výskumníkov ohrozujú jesenných zrodencov v oveľa vyššej miere vírusy, respiračné ochorenia a duševné problémy, kým jarné deti sú náchylnejšie na závažné srdcovo-cievne choroby, informuje britský portál Express.co.uk.

Narodenie v jeseni zvyšuje náchylnosť k vírusom a respiračným ochoreniam
Zobraziť galériu (3)
Narodenie v jeseni zvyšuje náchylnosť k vírusom a respiračným ochoreniam  (Zdroj: thinkstock)

Najhorším mesiacom je október

Najlepším mesiacom na narodenie je zo zdravotného hľadiska máj a najhorším október, keď deťom hrozia mentálne poruchy ako ADHD. „Riziko ochorenia je spojené s mesiacom narodenia, pretože vývinové mechanizmy plodu sú previazané so sezónou,“ povedal o vonkajších vplyvoch na nenarodené dieťa vedec Nicholas Tatonetti . Zároveň však dodal, že výsledky by nás nemali znepokojovať napriek tomu, že zistené súvislosti sú vedecky významné. „Riziko súvisiace s mesiacom pôrodu je menšie ako pri diéte alebo cvičení,“ dodal.

Vedci dali za pravdu
Zobraziť galériu (3)

Medzi ľuďmi  narodenými v septembri sa častejšie vyskytujú respiračné ochorenia ako astma, októbrových trápi ADHD či iné mentálne poruchy a novembrové deti častejšie trpia vírusmi, parazitmi a infekciami. Pre koncoročných novorodencov sú zároveň typickejšie aj ochorenia dýchacích ciest. Tí, ktorí sa narodili na jar, môžu mať problémy so srdcom, cievami a tlakom.

Odborníci teraz plánujú výsledky porovnať aj s databázami z iných oblastí Ameriky a mimo nej, aby svoje závery potvrdili. Výsledky totiž môžu byť skreslené prostredím, respektíve envirometálnymi faktormi.

Viac o téme: Horoskop
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu