Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Záhada okolo jednej z najhorších nehôd: Zahynuli desiatky ľudí, samovražda vodiča?!

Z vagónov ostala len kopa šrotu Zobraziť galériu (3)
Z vagónov ostala len kopa šrotu (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Jedna z najhorších nehôd metra vo svete sa stala 28. februára 1975 v Londýne. Vlaková súprava s asi troma stovkami pasažierov vtedy tesne pred svojou konečnou stanicou Moorgate narazila do steny a z jej prvých troch vagónov sa razom stala hromada šrotu. Zomrelo 43 ľudí a ďalších 74 bolo zranených. Ani 40 rokov po nešťastí nie je isté, čo bolo jeho príčinou. Najčastejšie spomínaná je v tejto súvislosti samovražda vodiča súpravy, ktorý v troskách takisto zahynul.

Tragédia sa stala v piatok v rannej špičke o 8:46. Linka číslo 272 zo stanice Drayton Park do Moorgate mala minútové meškanie, keď vychádzala zo stanice Old Street. Šesť vagónov súpravy sa tak do ďalšej stanice rútilo dvojnásobkom povolenej rýchlosti a zdalo sa, že vodič Leslie Newson (56) namiesto brzdenia naopak zrýchľoval. Prvé tri vagóny boli tak zošrotované, že posledný preživší bol vyslobodený až o desiatej hodine večer a ostatky vodiča ako posledné až 4. marca.

Záhada okolo jednej z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Záhada okolo jednej z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Záverečná správa vyšetrovania príčin nehody vylúčila technickú poruchu. Pitva vodiča tiež nepotvrdila infarkt ani mŕtvicu tesne pred nehodou. Prítomnosť alkoholu v krvi sa nepodarilo preukázať ani vyvrátiť kvôli neskorej pitve. Podľa niekoľkých svedkov vodič bezprostredne pred nárazom sedel vzpriamene a nezdvihol inštinktívne ruky k ochrane hlavy.

Záhada okolo jednej z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Rovnaký počet obetí -  43, si vyžiadala nehoda v júli 2006 v španielskej Valencii, kde sa vo vysokej rýchlosti 80 km/hod, čo je dvojnásobok povolenej rýchlosti, vykoľajila súprava metra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu