Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vplyvný ukrajinský politik spáchal samovraždu: Hrozilo mu väzenie, ničili ho depresie

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč

KYJEV - Bývalý vplyvný poslanec zo strany vlani zvrhnutého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča Michail Čečetov (61) spáchal v noci na dnešok samovraždu. Vyskočil z okna svojho bytu na 17. poschodí. Oznámilo to ukrajinskej ministerstvo vnútra.

Čečetovovi hrozilo väzenie kvôli tomu, že sa na sklonku Janukovyčovej éry podieľal na zrejme sfalšovanom schválení kontroverzných zákonov, ktoré obmedzovali občianske práva, najmä zakazovali demonštrácie, a oponenti režimu ich označovali za "diktátorské". Namiesto zastrašenia demonštrantov ale tento krok prispel k radikalizácii protestov proti Janukovyčovi.

"Manželka Michaila Čečetova sa prebudila asi o 1:30 a nenašla svojho muža po svojom boku. Obišla celý byt a na druhom podlaží bytu našla otvorené okno a manželove papuče. Súdiac podľa výpovede manželky a ďalších osôb, ktorí sa s ním stretli, sa (Čečetov) nachádzal v hlbokej depresii, " vykreslil poradca ministra vnútra Anton Heraščenko okolnosti samovraždy podľa agentúra Unian.

"Manželka našla list na rozlúčku, v ktorom (Čečetov) napísal, že už nemá silu žiť," povedala agentúre AFP policajný hovorca.

Kyjevská polícia síce okolnosti smrti vyšetruje podľa paragrafu o úkladnej vražde, ale podľa policajtov ide o štandardnú procedúru a v danom prípade je jasné, že ide o samovraždu.

Generálna prokuratúra 20. februára oznámila, že Čečetov je podozrivý zo zneužitia právomocí a falšovania pri schválení "diktátorských" zákonov v januári 2014. Súd nasledujúci deň uvalil na politika väzbu, o tri dni neskôr však celu opustil po zložení päťmiliónovej kaucie. V piatok však generálny prokurátor v televízii naznačil, že Čečetovovi hrozí obvinenie z ďalších trestných činov.

Čečetov v polovici minulej dekády predsedal štátnemu fondu, ktorý mal na starosti privatizáciu. Krátko po Janukovyčovom zvrhnutí a úteku do Ruska vo februári 2014 ukrajinský parlament sporné zákony zrušil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu