Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Českí vedci vyvinuli superlátku: Dokáže zabiť aj vírus HIV!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LIBEREC - Vedci Technickej univerzity v Liberci včera predstavili nový objav z oblasti nanomateriálov. Vyvinuli špeciálnu vrstvu, ktorá dokáže zničiť baktérie, vírusy i huby. Na rozdiel od bežných dezinfekčných prostriedkov je jej účinok dlhodobý. ČTK to povedala vedúca tímu medicínskych aplikácií Irena Lovětínská Šlamborová. Univerzita si nechala nový roztok patentovať, záujem oň prejavilo niekoľko firiem. Na trh by sa mohol dostať budúci rok.

Materiál sa nanáša vo forme roztoku a možno ho použiť na podlahy, steny, sklo, ale napríklad aj chirurgické rukavice, rúška alebo náplasti.

"Kúzlo spočíva v tom, že vrstva je pevnou väzbou viazaná na materiál, na ktorý roztok aplikujeme. Vďaka tomu, že ide o polymérovú ​​vrstvu v úplne nepatrnej hrúbke od 150 do 300 nanometrov, zostáva vrstva pevná a stabilná, ak ju niekto mechanicky neodstráni," povedala vedúca tímu. Materiál znesie umývanie, pranie a ďalšie bežné ošetrenie. Napríklad pri aplikácii na textil vydrží až 50 vypraní, bez strati účinnosti.

Aktívnou zložkou, ktorá ničí baktérie, vírusy i huby sú katióny striebra - kladná častica, ktorá preniká do tela baktérie alebo vírusu, okamžite reaguje s DNA a bunku zabije.

Okrem iného sa ukázalo, že vrstva efektívne ničí aj vírus HIV, a tak sa ponúka jej uplatnenie na kondómoch a v lubrikantoch. Najväčšie šance na uplatnenie by podľa Lovětínskej Šlamborovej mali byť ale v zdravotníctve. "Sužuje nás stále viac veľmi nepríjemných a nebezpečných bakteriálnych infekcií, proti ktorým je náš roztok veľmi účinný," vysvetlila.

Materiál by sa mohol využívať na operačných sálach, jednotkách intenzívnej starostlivosti, na oddeleniach transplantačných či neonatologických. Veľmi dobre sa uplatní všade tam, kde sa kladie dôraz na sterilné prostredie, kde sú pacienti so zníženou imunitou alebo po operáciách.

Univerzita si už nechala nový roztok patentovať. "Chceme patenty rozšíriť aj do ďalších krajín vrátane Číny," povedal vedúci oddelenia nanotechnológií a informatiky Jiří Maryška. Bezprostredne po zverejnení českého patentu prejavilo záujem o uplatnenie vrstvy niekoľko firiem, exkluzívne práva pre využitie technológie získala spoločnosť Pharma Future.

"Je veľký záujem o využitie zo zahraničia - zo Spojených štátov amerických, Nemecka i Číny," povedal obchodný riaditeľ spoločnosti Pavel Sedláček. Dodal, že materiál prechádza v súčasnej dobe nezávislým testovaním, skúšajú ho aj nemocnice. Na trh by sa podľa konateľa firmy Petra Otepky mohli prvé produkty s touto vrstvou dostať už budúci rok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu