Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Vznik vesmíru: Zostavili prvú mapu kozmu spred 11 miliárd rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: popsci.com)

LONDÝN - Medzinárodný tím vedcov zostavil prvú mapu vesmíru, ako podľa ich zistení vyzeral pred 11 miliardami rokov. Výsledok svojej práce zverejnili v aktuálnom čísle časopisu Astronomy & Astrophysics. O záveroch ich skúmania informovala agentúra Reuters.

Mapa vychádza z bádania astronómov nad tým, akým spôsobom sa vesmír vyvíjal od takzvaného veľkého tresku až do dnešných čias. Podľa vedcov prišla po období rýchlej expanzie trvajúcom približne tri miliardy rokov doba, kedy sa rozpínanie vesmíru začalo spomaľovať.

"Ak by sme videli vesmír ako horskú dráhu, tak sa dnes nachádzame v pohybe dolu a stále naberáme rýchlosť. Naše nové meranie hovorí viac o dobe, kedy bola dráha na ceste do kopca a rozpínanie vesmíru bolo spomaľované gravitáciou," povedal Reuters jeden z autorov štúdie Mat Pieri z britskej Portsmouthskej univerzity.

Tím 63 vedcov z deviatich krajín zostavil vesmírnu mapu pomocou svetla vyžarovaného približne 50 000 vesmírnymi telesami označovanými ako kvazary, ktoré cestou k zemi prechádza oblakmi vodíka, ktoré svetlo rôznym spôsobom pohlcujú.

Astronómovia sa už dlhšiu dobu zhodujú na tom, že kľúčovú úlohu vo vývoji vesmíru hrá takzvaná temná hmota a temná energia, o ktorej podstate toho vedci doteraz s istotou vedia len veľmi málo. Vedci odhadujú, že spolu tvoria 96 percent celého vesmíru. Nová štúdia prináša myšlienku, že táto takzvaná temná energia bola vytvorená počas rozpínania vesmíru práve v čase po počiatočnej rýchlej expanzii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu