Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Úspech medicíny: Lekári dokázali komunikovať s mužom v kóme!

SCOTT: Lekárom dokázal odpovedať iba činnosťou svojho mozgu.
SCOTT: Lekárom dokázal odpovedať iba činnosťou svojho mozgu. (Zdroj: bbc)

ONTARIO - "Netrpím". Aj takúto odpoveď sa podarilo tímu vedcov dostať od pacienta, ktorý je po ťažkej havárií už dvanásť rokov v kóme. Tímu vedcov v kanadskom Ontariu pri tom pomohla magnetická rezonancia.

Celý príbeh sa deje okolo 39-ročného Scotta Routleyho, píšu talianske noviny La Repubblica. Routley sa pred dvanástimi rokmi stal obeťou autonehody, po ktorej mu zostal vážne poškodený mozog. Scott sa od nehody neprebral a nedokáže komunikovať. Tím lekárov pod vedením britského neurológa Adriana Owena však dokázal od pacienta získať odpovede na otázky.

Použil pri tom magnetickú rezonanciu, ktorou snímal aktivitu pacientovho mozgu. Lekári kládli Scottovi iba jednoduché otázky, na ktoré dokázal odpovedať áno, alebo nie. "Scott dokázal, že má bdelú a mysliacu myseľ," povedal Owen podľa BBC. "Jeho mozgová aktivita jasne preukázala, že odpovedal na naše otázky. Sme si istí, že si je vedomý kto je a kde sa nachádza," dodal. Podľa neho ide o prelomový objav v snahe uľahčiť život pacientom v takzvanom vegetatívnom stave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu