Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci objavili gén, ktorý vie, kedy zomrieme!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

USA - Aj omyly môžu napomôcť k významnému poznatku. Pri skúmaní Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby našli vedci gén, ktorý ovláda naše biologické hodiny a dá sa podľa neho určiť, kedy sa náš čas na tejto planéte blíži ku koncu.

Americký tím kvôli výskumu stareckých chorôb sledoval spánok 1200 zdravých seniorov vo veku 65 rokov a zároveň ich podrobil neurologickým a psychiatrickým vyšetreniam. Úplnou náhodou objavil blízko ľudského génu zvaného Perióda 1 molekulu, ktorá má za bázu buď adenín alebo guanín a ovplyvňuje biologické hodiny. Pretože máme dve sady chromozómov, tvoria tieto bázy páry AA, GG, alebo AG, pričom sa zistilo, že tieto dvojice určujú kedy vstávame a tiež kedy zomrieme.

Ľudia s párom AA sa budili v priemere o hodinu skôr ako s párom GG a majitelia páru AG spadali skoro presne uprostred. Následný výskum potom ukázal, že ľudia s genotypom AA alebo AG umierajú najčastejšie o jedenástej dopoludnia, zatiaľ čo ľudia s genotypom GG o šiestej večer.

Vedúci autor štúdie, neurológ Andrew Lim, uviedol, že "naše vnútorné biologické hodiny regulujú mnoho aspektov nášho života. Mimo iného tiež načasovanie srdcového záchvatu. A teraz sa ukázalo, že predpovedá aj to, kedy zomrieme. Našťastie len dennú dobu, nie dátum." Informoval portál tn.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu