Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nová choroba mladých: Tínedžeri trpia epidémiou strachu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: indonesiaforyou.com)

JOHANNESBURG - Dve tretiny juhoafrických dospievajúcich a dospelých trpia "strachom, že im niečo uteká", pričom to "niečo" je oveľa zaujímavejšie ako činnosť, ktorú práve robia. Zistila to štúdia miestnej farmaceutickej firmy.

Viac ako 62 percent opýtaných z respondentov vo veku od 15 do 50 rokov vybraných z celej Juhoafrickej republiky uviedlo, že žijú v "neustálom strachu", že im niečo vzrušujúce uteká.

Symptómy epidémie, ktorá je známa pod anglickou skratkou FOMO (fear of missing out), zahŕňajú neschopnosť vypnúť vlastný mobilný telefón, nadmerné smskovanie dokonca aj pri riadení automobilu, posielanie príspevkov na internetovú sociálnu sieť Twitter napríklad aj z toalety či chodenie na večierky a podobné akcie, kam dotyčný nebol pozvaný.

"Prieskum potvrdil, že viac ako polovica Juhoafričanov žije v neustálom strachu, že o niečo prichádzajú," povedala hovorkyňa firmy Pharma Dynamics Mariska Foucheová, podľa ktorej FOMO zvyšuje hladinu stresu. "Ľudia, ktorí trpia týmto syndrómom, neustále posúvajú svoje hranice a dokonca aj keď sú chorí, snažia sa nevynechať žiadnu spoločenskú udalosť, stále chodia do práce a nedokážu si povedať nie," dodala.

Firma sa k tomuto poznatku dopracovala náhodou, keď sa snažila zistiť, čo stojí za neustále rastúcim dopytom po doplnkoch stravy posilňujúcich imunitný systém.

Viac ako tretina opýtaných v jej štúdii uviedla, že často preruší jeden telefónny hovor, aby mohli prijať ďalšie, alebo to, že kontrolujú nové príspevky na Twitteri či Facebooku, aj keď sú na rande. Snažia sa tak zahnať obavu z toho, že by sa niekde mohlo diať niečo zaujímavejšie, o čo práve prichádzajú.

Juhoafričania sú najnadšenejšími prispievateľmi na Twitter na africkom kontinente. Na druhom a treťom mieste za nimi nasledujú Keňania a Nigérijci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu