Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na Zem spadla ohnivá guľa, cena marťanského úlomku je závratná!

Úlomok z meteoritu
Úlomok z meteoritu (Zdroj: Daily Mail)

MAROKO - Vzácne a drahé úlomky meteoritu z Marsu dopadli v júli do Maroka, potvrdil medzinárodný tím vedcov. "Tento objav je nesmierne dôležitý kvôli kvalite vzorky," povedal pre AFP Carl Agee z univerzity v Novom Mexiku. Išlo ešte len o piaty prípad v histórii, keď bol pád meteoritu niekým videný.

"Okolo 02:00 miestneho času 18. júla 2011 niekoľko ľudí pozorovalo ohnivú guľu v oblasti údolia Uíd Drá východne od Tata v Maroku," napísali vedci v odbornom časopise. "Jeden zo svedkov uviedol, že najprv bola žltá a potom zozelenela a osvetlila celú oblasť, ako sa rozpadla na dve časti. Zazneli dve rany."

Nomádi začali od októbra nachádzať "veľmi čerstvé, natavené kamene v odľahlých oblastiach" približne 50 kilometrov juhovýchodne od Tata. Išlo o úlomky z asi sedemkilogramového meteoritu pôvodom z Marsu, ktorý tím vedcov pomenoval Tissint.

Maročania však nájdené fragmenty rýchlo predali priekupníkom. Múzeá preto museli o každý kus bojovať, ich cena sa pohybovala od 500 do 1000 dolárov. Cena meteoritu zodpovedá desať až dvadsaťnásobku ceny zlata.

Tím vedcov analýzou potvrdil, že meteorit je skutočne úlomkom červenej planéty. "Vnútri sklovitého materiálu niektorých meteoritov je uväznený atmosférický vzduch. Keď ho zahrejete a vzduch zachytíte v laboratóriu a zmeriate ho, je rovnaký ako marsovská atmosféra, ktorú namerali všetky sondy," vysvetlil Agee. "Všetky planéty, napríklad Venuša, Mars a Zem, majú rozdielne atmosféry. Je to ako odtlačky prstov."

Meteority z Marsu dopadajú na Zem asi raz za 50 rokov, naposledy v roku 1962 v Nigérii. Zo stovky marsovských meteoritov ich svedkovia videli dopadať len päť.

Vedci teraz zmerajú stopy radiácie, ktoré na meteorite zanechali kozmické lúče. Tým určia, ako dlho meteorit cestoval vesmírom. Zrejme pôjde o tisíce alebo milióny rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu