Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Pristáli ľudia na Mesiaci? V Austrálii objavili spochybňujúcu indíciu!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Daily Mail)

WASHINGTON - Austrálsky paleontológ Birger Rasmussen našiel v západnej Austrálii minerál, ktorý sa mal doteraz vyskytovať iba na Mesiaci. Tento unikátny nerast priviezla na Zem posádka Apolla v roku 1969.

Keď sa Apollo 11 vrátilo z výpravy na Mesiac, priviezlo so sebou medzi vzorkami len troch mesačných "exotov". Iba tri nerasty z našej obežnice sme nepoznali z prieskumov Zeme. Až do minulého týždňa.

Prvé dva z trojice neznámych nerastov sa podarilo nájsť do desiatich rokov od návratu Apolla. Išlo o armalkolit a pyroxferroit. Nové vzorky pochádzali ako z meteoritov, tak aj z hlbších vrstiev zemskej kôry. Napríklad pyroxferroit sa našiel na niekoľkých miestach od Japonska po Fínsko. Tiež sa ho podarilo pripraviť aj v laboratóriu.

Avšak celých 40 rokov trvalo, než sa podarilo nájsť posledný chýbajúci "mesačný kameň": tranquillityit. Názov je odvodený od More pokoja (Mare Tranquillitatis), teda oblasti pristátia Apolla 11 v roku 1969. Pátranie po ňom sa podarilo až Birgerovi Rasmussenovi z Curtinovej ​​univerzity v Austrálii a jeho kolegom. Tí nerast objavili v horninách západnej Austrálie a objav popísali v časopise geológov.

Objav nemá žiadny praktický prínos. Snáď len milovníkov konšpirácií môže utvrdiť v presvedčení, že cesta na Mesiac bola mediálny podvod: všetky potrebné prísady boli k dispozícii na Zemi. Tranquillityit pritom nemá žiadne unikátne vlastnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu