Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Unikátne: Archeológ rozlúštil záhadný nápis spred 800 rokov!

Unikátny arabský nápis
Unikátny arabský nápis (Zdroj: i.i.com.com)

JERUZALEM - V Izraeli rozlúštili vôbec prvý arabský nápis, ktorý po sebe zanechali križiaci pri výprave pred 800 rokmi. Profesor archeológie Moše Šaron to označil za bezprecedentný nález, pretože arabský nápis zanechaný križiakmi nebol doteraz nájdený na celom Blízkom východe.

"Podarilo sa mi nedávno rozlúštiť slová 'Fridrich II., Kráľ Jeruzalema, 1229 od prevtelenia nášho Pána Ježiša Mesiáša'," povedal Šaron agentúre AFP. Text bol vytesaný do bloku mramoru v jednej budove pri Tel Avive.

"Ten dom, na ktorom bol nápis veľkosti 60 krát 50 centimetrov nájdený, pôvodne stál v starom prístave Jaffa, ktorý rímsky cisár Fridrich II., opevnil," povedal Šaron. Jaffa je dnes pripojená k Tel Avivu. K titulom Fridricha II. patrí aj kráľ jeruzalemský.

Nájdený nápis obsahuje aj názvy provincií, ktoré pod kontrolu tohto panovníka, známeho náklonnosťou i znalosťou islamskej kultúry, spadali.

Fridrich bol kvôli sporom s pápežom Gregorom IX. exkomunikovaný. V rokoch 1228 až 1229 zorganizoval šiestu krížovú výpravu, aby získal jeruzalemské územia, ktoré dobyl moslimský vojvodca Saladin.

Nechal opevniť Jaffu, ale k dobytiu teritória nepotreboval zbrane. Na odstúpenie Jeruzalema, Betlehema, Nazareta, Sajdy a Jaffy sa dohodol so sultánom Kámilom.

"Fridrich II. bol priateľom moslimov a obdivovateľom islamskej civilizácie. Ako jediný z križiakov dosiahol svojho cieľa, bez preliatia kvapky krvi," zdôraznil Šaron.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu