Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Neinvestičný fond F84: Osud autistov im nie je ľahostajný!

Osud autistov im nie je ľahostajný! Zobraziť galériu (12)
Osud autistov im nie je ľahostajný!

Maratón krásy, či kulinársky večer! Dobrovoľníkom, ktorí zasvätili svoju prácu autistom, zaujímavé nápady nechýbajú.

Úlohou každej mimovládnej neziskovej organizácie by mala byť pomoc tým, ktorí sú na ňu z rozličných dôvodov odkázaní. Každé stodesiate narodené dieťa na svete trpí autizmom. Lekárske označenie tejto diagnózy je F84 a práve tento názov nesie aj neinvestičný fond, ktorý bol založený na pomoc rodinám s autistickým členom. Fond má za sebou už dva roky práce, počas ktorých pripravili mnoho zaujímavých projektov - či už Mikulášske trhy, benefičné divadelné predstavenia, vďaka torým vyzbierali peniaze, ktoré následne prerozdili rodinám s autistickým členom v sociálnej tiesni. Pre rodiny s autistami usporiadali bezplatné víkendové pobyty v Piešťanoch, návštevu aquaparku, či mnohé vzdelávacie semináre a workshopy. „Rodiny by si to nikdy nemohli samé dovoliť. Nielen preto, že sú väčšinou odkázaní len na finančné príspevky od štátu, ktoré im často vystačia len na najnutnejšie veci, ale aj preto, že od svojich detí sa často nemôžu pohnúť ani na krok a cestovať niekam je pre nich nepredstaviteľný problém. Som preto rád, že vďaka dobrým ľuďom mohli tieto rodiny stráviť príjemných pár dní mimo domova,“ vysvetľuje Sefo Raclavský z fondu F84.

Jedným z najúspešnejších projektov bol projekt Beauty Marathon, kde sa pod vedením Mareka Kopanicu a dvanástich renomovaných kaderníkov a vizážistov podarilo vyzbierať neuveriteľných 8523 Eur, ktoré boli neskôr prerozdelené trom rodinám s autistickým členom. Druhý ročník tohto projektu prebehne práve v najbližších dňoch pri príležitosti Svetového dňa informovanosti o autizme, ktorý OSN stanovila na 2. apríl.

Napriek množstvu aktivít fondu, je však problematika autizmu na Slovensku stale málo známy. Aj preto medzi jednu z dôležitých aktivít fondu patrí práve informovanie verejnosti. „Naším poslaním je preto o tejto diagnóze informovať aj širokú verejnosť a oboznámiť ju s akými prekážkami sa v bežnom živote rodiny autistických detí stretávajú.“

S touto činnosťou je úzko spojený aj najnovší projekt fondu F84 - už 2. apríla budú spustené dva informačné portály www.oautizme.sk a www.autizmus.tv, kde budú k dispozícii odborné rady, diskusné fóra, informácie o diagnóze autizmu, rodičia si tu

nájdu potrebné informácie od prvotných prejavov autizmu až po rady v starostlivosti o dospelých autistov. Ak by ste sa aj vy rozhodli pomôcť, zašlite SMS v tvare DMS AUTIZMUS na číslo 877. Cena odoslanej správy je jedno Euro. Viac informácii o nadácii nájdete na www.f84.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu